A Goldman Sachs már szebbnek látja a forint jövőjét

2009.04.09. 11:24
A javuló befektetői környezet miatt valamennyi feltörekvő európai devizával kapcsolatban visszavett pesszimizmusából a Goldman Sachs londoni elemzői részlege a tegnap éjjel kiadott anyagában.

Miközben a bank szakértői hangsúlyozzák, hogy továbbra is számítanak még a devizák rövid távon bekövetkező (3 hónap) újabb gyengülésére a gazdasági recesszió miatt, aközben például a forint euróval szembeni árfolyama tekintetében az eddigi 320-ról 310-re szállították le a 3 és 6 hónapra érvényes célárfolyamukat, a 12 hónapos prognózisuk pedig 300-ról 290-re szelídült. Eközben ma reggel a forint új kéthavi csúcsára süllyedt 290 közelében az euróval szemben.

A Goldman Sachs londoni elemzői alapvetően három tényezővel indokolják, hogy visszavettek pesszimizmusukból a feltörekvő európai devizák kilátásaival kapcsolatban.

1. A G-20 csúcson jel entősen megnövelték az IMF pénzügyi erőforrásait, ami miatt bizakodóbb a Goldman abban, hogy elkerülhetik most a feltörekvő piacok az egy évtizeddel ezelőtti ázsiai válságot, pontosabban a masszív folyó fizetési mérleg korrekciót.

2. Az Egyesült Államok, illetve más térségek gazdaságában a stabilizálódás első jelei már látszanak.

3. Csökkent az esélye egy átfogó tőkekivonási hullámnak a kelet-közép-európai régióból, mivel a főbb nyugat-európai bankok várhatóan fenntartják hitelezési aktivitásukat a régió felé (nem lesz olyan mértékű a tőkeáttétel csökkentés, mint ami akárcsak hetekkel ezelőtt is benne volt a levegőben). A bank londoni elemzői szerint amellett, hogy javulóban a térséggel kapcsolatos piaci megítélés, továbbra is megkülönböztethetik majd a befektetők az egyes devizákat. Így a cseh korona lehet leginkább a felülteljesítő, majd a zloty mintegy 6 hónapos távon erősödhet. A 290 forintos 12 havi euró célárfolyam azt jelenti, hogy érdemi forinterősödésre még most sem számít a jelenlegi árfolyamhoz képest a Goldman Sachs.