Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Goldman Sachs már szebbnek látja a forint jövőjét

2009.04.09. 11:24
A javuló befektetői környezet miatt valamennyi feltörekvő európai devizával kapcsolatban visszavett pesszimizmusából a Goldman Sachs londoni elemzői részlege a tegnap éjjel kiadott anyagában.

Miközben a bank szakértői hangsúlyozzák, hogy továbbra is számítanak még a devizák rövid távon bekövetkező (3 hónap) újabb gyengülésére a gazdasági recesszió miatt, aközben például a forint euróval szembeni árfolyama tekintetében az eddigi 320-ról 310-re szállították le a 3 és 6 hónapra érvényes célárfolyamukat, a 12 hónapos prognózisuk pedig 300-ról 290-re szelídült. Eközben ma reggel a forint új kéthavi csúcsára süllyedt 290 közelében az euróval szemben.

A Goldman Sachs londoni elemzői alapvetően három tényezővel indokolják, hogy visszavettek pesszimizmusukból a feltörekvő európai devizák kilátásaival kapcsolatban.

1. A G-20 csúcson jel entősen megnövelték az IMF pénzügyi erőforrásait, ami miatt bizakodóbb a Goldman abban, hogy elkerülhetik most a feltörekvő piacok az egy évtizeddel ezelőtti ázsiai válságot, pontosabban a masszív folyó fizetési mérleg korrekciót.

2. Az Egyesült Államok, illetve más térségek gazdaságában a stabilizálódás első jelei már látszanak.

3. Csökkent az esélye egy átfogó tőkekivonási hullámnak a kelet-közép-európai régióból, mivel a főbb nyugat-európai bankok várhatóan fenntartják hitelezési aktivitásukat a régió felé (nem lesz olyan mértékű a tőkeáttétel csökkentés, mint ami akárcsak hetekkel ezelőtt is benne volt a levegőben). A bank londoni elemzői szerint amellett, hogy javulóban a térséggel kapcsolatos piaci megítélés, továbbra is megkülönböztethetik majd a befektetők az egyes devizákat. Így a cseh korona lehet leginkább a felülteljesítő, majd a zloty mintegy 6 hónapos távon erősödhet. A 290 forintos 12 havi euró célárfolyam azt jelenti, hogy érdemi forinterősödésre még most sem számít a jelenlegi árfolyamhoz képest a Goldman Sachs.