Emelik a betétbiztosítási határt

2009.04.09. 14:19 Módosítva: 2009.04.09. 14:45
Az új euró-forint árfolyamhoz igazítja a kormány a betétbiztosítási értékhatárt, mert nem lehet 50 ezer eurónál alacsonyabb.

Az Országos Betétbiztosítási Alap maximális kártalanítási összeghatárát a jelenlegi 13 millió forintról 15 millió forintra emelné a kormány pusztán az árfolyamgyengülés miatt, hiszen az Európai Uniós szabályozás alapján 50 ezer eurónál nem lehet alacsonyabb a betétes védelem, a korábbi szintet pedig még 260 forintos euróárfolyamon számolták ki. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2009. június 30-ával léphet életbe a változtatás, miközben a kormány terveiben szerepel a kötelező kifizetési idő lerövidítése is.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, hogy az Országos Betétbiztosítása Alap (OBA) által garantált 50 ezer eurós összeghatárt, amelyet korábban 260 forintos euróárfolyamon 13 millió forintban határoztak meg, 300 forinttal újraszámolják. Ez azt jelenti, hogy az új összeghatár 15 millió forint lesz. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor a döntés 2009. június 30-ával léphet hatályba - értesült az MTI.

Az Európai Uniós országoknak kötelezően az euróban meghatározott betétbiztosítási minimumhoz kell kötniük a saját szabályozásukat, méghozzá úgy, hogy az 50.000 eurónál nem lehet kisebb a betétek biztosítása. Az országokban jellemzően ennél a határnál nagyobb védelmet adnak a betéteseknek, sőt a válság miatt számos országban - köztük hazánkban is - a kormányok szóban megígérték a korlátlan betétvédelmet.

A kormány emellett 2010. január elsejétől az eddigi 3 hónap helyett 20 munkanapra csökkentené a kártalanítási összeg kifizetésének határidejét. A jelenlegi szabályozásban az szerepel, hogy 3 hónap áll rendelkezésre a betét befagyasztását követően a kártalanításra, azonban ez indokolt esetben két alkalommal alkalmanként 3 hónappal meghosszabbítható.