A jegybankelnök és alelnökei kamatemelést akartak, de leszavazták őket

2009.04.10. 15:26
A monetáris tanács legutóbbi, két és fél héttel ezelőtti kamatmeghatározó ülésén a jelen lévő 9 tag közül hat külső tag az alapkamat 9,5 százalékon tartására, míg a három belső tag (Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök) az alapkamat 100 bázisponttal, vagyis 1 százalékponttal történő megemelését támogatták – derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma kiadott rövidített jegyzőkönyvből. Simor András a márciusi kamatdöntést követő sajtótájékoztatót akkor szokatlan, most már jobban érthető módon azzal kezdte, hogy jelezte: két kamatdöntési alternatíva volt a tanács előtt, és a "számottevő többség" a kamatláb szinten tartása mellett volt.

A most kiadott jegyzőkönyv tanúsága szerint a monetáris tanács tagjai a két és fél héttel ezelőtti, kamatmeghatározó ülésükön egyetértettek abban, hogy az elmúlt hónapokban a világgazdasági környezet és a növekedési kilátások tovább romlottak, így a korábban vártnál mélyebb recesszióval kell számolni.

Egyetértettek továbbá a tagok abban is, hogy rövid távon várhatóan nem lesz érdemi javulás sem a világgazdasági, sem a magyarországi konjunktúra-helyzetben. A belföldi makrogazdasági kereslet jelentős visszaesése miatt egyelőre a gyengébb árfolyamszint ellenére sem érzékelhető inflációs nyomás a hazai gazdaságban. Az infláció – változatlan monetáris kondíciók mellett – középtávon a jegybank 3 százalékos célja alá kerülhet, az infláció bizonytalanságát illetően a lefelé és felfelé irányuló kockázatok kiegyenlítik egymást. A tanácstagok úgy értékelték azonban, hogy a jelenlegi árfolyamszint középtávon kedvezőtlenül hathat a magyar bankrendszer portfolió-minőségére. A nemzetközi pénzügyi zavarok különösen kedvezőtlenül érintették a közép-európai régiót, mindez pedig továbbra is óvatos, kiváró monetáris politikát tesz szükségessé.

Többen kiemelték ugyanakkor, hogy a pénzügyi piacokon a likviditási problémák enyhültek az elmúlt időszakban. Egyes tanácstagok ennek kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy a hazai devizapiaci feszültségek oldódását az MNB úgynevezett swap-műveletei is elősegíthették, mert jelentős mértékű többlet devizalikviditást jutattak a pénzügyi rendszerbe. Egyes tanácstagok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy rendkívül törékeny a régió gazdasági és pénzügyi helyzete, így továbbra is jelentős mértékű finanszírozhatósági és stabilitási kockázatokkal kell számolni.

Többen kedvezően értékelték, hogy a régió megítélése némileg javult a legutolsó időszakban, ami a CDS-felárak (amelyek lényegében az államcsőd esélyét mutatják – a szerk.) korrekciójában is tükröződött. Egyes tanácstagok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az állampapír-piaci problémák megoldására lenne szükség a hazai pénzügyi piaci helyzet normalizálásához.

A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a hosszabb távú kedvező változásokhoz gazdaságpolitikai szempontból elsősorban határozottabb kormányzati lépésekre lenne szükség. Többen ugyanakkor a kamatkondíciók szigorítását javasolták a forinteszközök kockázati felárának tartós emelkedésére hivatkozva. Mások arra figyelmeztettek, hogy a kamatprémium automatikusan emelkedik a külföldi jegybankok kamatcsökkentései miatt.

Egyes tanácstagok úgy látták, hogy az MNB kamatpolitikával csak korlátozottan lehet a regionális trendeket befolyásolni. Emellett egy kamatemelés újabb sokkot jelentene a pénzpiaci hozamoknak, ami indokolatlanul súlyosbítaná a belföldi makrogazdasági problémákat, miközben a finanszírozási nehézségek megoldását sem segítené.

A monetáris tanács több tagjának megítélése szerint a jelenlegi helyzetben, a kamatpolitikában kivárásra van szükség. Többen azt hangsúlyozták, hogy a regionális problémák megoldásában a hazai monetáris politikai lépéseknek csak marginális hatása lehet.

Az elnök a vitát követően szavazásra bocsátotta a felmerült javaslatokat. Az alapkamat szinten tartását 6 tag támogatta, 3 tag pedig az alapkamat 100 bázispontos emelésére szavazott.

A tanács a következő kamatmeghatározó ülését tíz nap múlva tartja.