Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Használtautó-kereskedő cégek elcsaltak félmilliárd forintnyi adót

2009.04.14. 15:07 Módosítva: 2009-04-14 15:14:48
A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt indított az elmúlt héten nyomozást négy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó székesfehérvári gazdasági társaság 2006-2009 évi gazdasági tevékenysége ügyében. Egy személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, van még öt másik gyanúsított is.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gazdasági társaságok az elmúlt három évben összesen 1083 darab személygépkocsit hoztak be az Európai Unió területéről - közölte a Vám- és Pénzügyőrség. A személygépkocsik forgalomba helyezésekor a gazdasági társaságok a regisztrációs adót rendben megfizették, azonban az értékesítést követően általános forgalmi adót nem vallották be és nem is fizették be. Az állami költségvetést több mint 550 millió forinttal károsították meg: az áfafizetési kötelezettség elmulasztása 2006-ban 92 millió, 2007-ben 310 millió, 2008-ban 115 millió, valamint 2009-ben 40 millió forint összegeket jelentett.

A regionális nyomozó hivatal múlt hét kedden a gazdasági társaságok székhelyén és a gazdasági társaságok vezetőinek lakásán – összesen 12 helyszínen, közel 40 fővel – házkutatást tartott, a házkutatások során okirati bizonyítékokat foglaltak le.

A házkutatások után 6 főt gyanúsítottként hallgattak ki különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A 6 főből 5 főt tettesként, 1 személyt – aki a gazdasági társaságok tevékenységét a háttérből irányította – bűnsegédként hallgatták ki. Utóbbi személyt múlt hét kedden bűnügyi őrizetbe vették, rá két napra pedig a bíróság 30 napra elrendelte előzetes letartóztatását.