Már igényelhetők az idei agrártámogatások

2009.04.14. 07:35
Az idén a területalapú támogatások mellett a 15 más jogcímen igényelhető agrártámogatást is elektronikus úton kell igényelniük a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH). Egyes mellékleteket azonban továbbra is papíron vár a hivatal.

Az elektronikus ügyintézésben mintegy 800 falugazdász, illetve agrárkamarai szaktanácsadó ingyenes segítségére számíthatnak a gazdálkodók az MVH honlapján található kitöltési útmutató, oktatófilm, illetve a telefonos ügyfélszolgálatok mellett. Országosan csaknem 900 e-ponton előre egyeztetett időpontban, ütemezetten már megkezdődött az egységes kérelmek elektronikus kitöltése, hogy azután a hónap közepén az addigra véglegesített kérelmeket is be lehessen nyújtani. A támogatási kérelmeket május 15-éig lehet eljuttatni a hivatalhoz.

Az elektronikus kérelembenyújtástól az ügyintézés gyorsulását, az adminisztráció megkönnyítését várják. Két éve még csak az agrárvállalkozásoknak kellett e-kérelmeket benyújtaniuk, tavaly már valamennyi területalapú támogatásra jogosult intézhette elektronikusan a kérelmét, de még nem volt kötelező. Ennek ellenére a gazdák többsége ezt a megoldást választotta - noha a rendszer még nem volt tökéletes -, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) agrár- és vidékfejlesztési támogatások felhasználásáról szóló jelentése szerint az agrártámogatások kifizetése csak az utolsó negyedévben gyorsult fel.

A 2008-as agrár- és vidékfejlesztési támogatások 90,2 százalékát utalták át, a nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásoknak pedig a 84,4 százaléka jutott el a címzettekhez az év végéig. Az uniós társfinanszírozású támogatások kifizetése viszont elmaradt az előirányzattól, csak a 71,9 százalékát utalták át: ebben az EU-tól érkező források 81,5, míg a nemzeti társfinanszírozás 51,6 százalékát fizette az FVM. A SAPS támogatások nemzeti kiegészítését - az idei évhez hasonlóan - 78 milliárdról 75,9-re kurtították, év végéig pedig csak a 97,7 százalékát fizették ki.