Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elsősorban a belföldi hitelekre támaszkodnak a kkv-k

2009.04.15. 14:35 Módosítva: 2009-04-15 15:32:26
A kkv-k által választott finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legjelentősebb – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás banki szolgáltatásokra vonatkozó legfrissebb, 2009. első negyedéves eredményéből. Ezt követi a pályázatokon keresztül elérhető támogatások, illetve a szervezeti tagságon belüli kölcsönök elérhetősége. Az elmúlt hónapokban számos olyan banki hitelkonstrukció vált elérhetővé a piacon, amely EU-s források bevonásával a piaci hiteleknél kedvezőbb feltéteket biztosít a vállalkozások számára.

A mikro-, kis- és középvállalkozások körében március 5. és 16. között végzett GfK-kutatás eredményei alapján a finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legjelentősebb. Bár az elmúlt hónapokban egyértelműen nehezebb lett a kkv-k szerint a hitelhez jutás, 43 százalékuk tervezi banki hitel igénylését az elkövetkezendő egy évben. Míg 2004-ben - a K&H kkv bizalmi index kutatás kezdetén - a kkv-k elsősorban a tagi kölcsönöket részesítették előnyben (50 százalék), ma már ez a lehetőség a harmadik helyre szorult – a megkérdezettek 32 százaléka számol ilyen forrás igénybevételével. A banki hiteleket követően a pályázati források szerepelnek a második helyen finanszírozási lehetőségként – a cégek mintegy 40 százaléka számol ilyen forrás bevonásával. Ezeken túlmenően a vissza nem térítendő támogatások és a támogatott hitelek igénybevételét, valamint a belföldi befektetőket jelölték meg a vállalkozások legnagyobb számban.

A mezőgazdasági kkv-k támaszkodnak leginkább a hitelre

Jelentős eltérések vannak az egyes ágazati szektorok finanszírozási szokásai között. Míg a mezőgazdasági cégek 73 százaléka számol banki hitel felvételével, addig ez az ipari vállalkozások 46 százalékára, a kereskedelmi cégek 43 százalékára, de a szolgáltató cégek csupán 37 százalékára jellemző. A vállalkozások mérete szerint is különbség figyelhető meg – a középvállalkozások többsége (59 százalék), a kisvállalkozások fele (51 százalék), de a mikrovállalkozások csupán harmada (35 százalék) számol egy éven belül banki hitelfelvétellel.

Kedvezőbb hitelek EU-s források  bevonásával

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételi igényeinek kielégítése érdekében az elmúlt hónapokban számos olyan banki hitelkonstrukció vált elérhetővé a piacon, amely EU-s források bevonásával a piaci hiteleknél kedvezőbb feltéteket biztosít a vállalkozások számára. Ezek közé tartozik az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram, azÚj Magyarország Kkv Hitelprogram, az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitel és az Új Magyarország Mikrohitel is. A vállalkozói hitel- és garanciaprogramok segítségével kedvező kamatozású és árfolyamkockázat nélküli forint hitelek igényelhetőek.