Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lehet-e hiteles a kartellező gazdasági miniszter?

2009.04.15. 13:54
Több éven át húzódó bírósági eljárásban is megállapították a Gazdasági Versenyhivatal még 2006-ban született döntésének helyességét: az akkor Vahl Tamás mostani gazdaságiminiszter-jelölt irányította SAP-t 690 milliós bírsággal sújtották, mert nemcsak több egyetem által kiírt pályázatok eredményét, hanem már magukat a pályázatokat is befolyásolta cége.

A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető - áll a Transparency International magyar tagozatának Bajnai Gordonhoz írott nyílt levelében.

A TI a gazdasági tárca élére jelölt Vahl Tamás SAP-s múltjára utal. A nemzetközi cég ellen még 2004. novemberében kezdett versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal, mely végül az IBM-mel és az ISH Kft-vel együtt marasztalta, az akkori viszonyok között rekordbírságnak számító büntetéssel a kartellezésben (utóbb a bíróságok által is megerősítetten) bűnősnek talált céget. Az SAP-nek 690 millió forintot kellett fizetnie, miután a GVH megállapította, "öt magyarországi egyetem által, gazdálkodás irányítási, illetve kórházi informatikai rendszerekre kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt" a három cég.

A vizsgálat megállapításai szerint a cégek ráadásul egyes pályázatok előkészítésében is részt vettek, magyarul a ráhatásuk volt a kiírások szövegezésére is.

Vahl Tamás
Vahl Tamás

Az SAP-nak Vahl Tamás irányítása alatt ráadásul nem is ez volt az egyetlen kartellezős ügye. Ugyancsak bíróságig jutott, és alig fél éve zárult le az az ügy, melyben a GVH az SAP-t és a Synergont marasztalta, igaz, lényegesen kisebb összegekkel, mivel egy a győri önkormányzat által kiírt tenderen együttműködtek. A két cég a GVH egy másik döntése szerint kartellezet a Paksi Atomerőmű egy tenderén is.

A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy a gazdasági válság kezelését célzó programja kiemelt helyen foglalkozik a korrupció elleni küzdelemmel. A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és
etikai hitelességétől - áll a szervezet levelében. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?