A Bajnai-csomag 5,5-6 százalékos recesszióval számol

2009.04.16. 19:40 Módosítva: 2009.04.16. 19:49
A februári Gyurcsány-csomaggal együtt idén 400, jövőre újabb 900 milliárdos megszorítás jön. Szolidaritást várnak el a vagyonosoktól és a politikától, megmaradna a magánszemélyek különadója.

A kormányzati válságkezelő csomag azzal számol, hogy az idén 5,5-6 százalékos lehet a gazdaság visszaesése. Bajnai Gordon miniszterelnök előbb az SZDSZ, majd az MSZP frakciójának tartott prezentációt.

A kormányfő ismertette a jelenlegi helyzetet, a szükséges intézkedéseket, illetve a válságkezelő program várható következményeit.

A kormánynak a lassú növekedés mellett a költségvetési egyensúlytalansággal, valamint a bizalomhiánnyal is meg kell küzdenie - tartalmazta a Bajnai-prezentáció.

Ezek leküzdésére komplex intézkedéscsomagra van szükség - rögzíti a válságkezelő lépéseket tartalmazó dokumentum.

A lépések között szerepelnek az "erős, emblematikus megszorítások", amelyek a Gyurcsány-kormány által elfogadott februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre pedig 900 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentenek.

Ezek azok a közszférát, a nyugdíj- és a szociális rendszert érintő lépések, amelyek meghozatalát aláírásukkal támogattak a liberális és szocialista képviselők.

Kitörni az ördögi körből

A kormány előtt álló feladat, hogy a gazdasági növekedést kevéssé fenyegető, gyorsan realizálható megszorításokat hajtson végre. Ezzel párhuzamosan a kabinetnek olyan lépéseket kell megtennie, amelyek enyhítik a válság hatásait, és javítják a leginkább érintett társadalmi csoportok helyzetét. A kormány csak úgy tud kitörni az "ördögi körből", ha a rendelkezésre álló (EU, IMF) forrásokat a lehető legnagyobb gazdasági szorzóhatású, leggyorsabb hatású programokra költi - tartalmazza a programterv.

Vissza kell fogni a növekedést akadályozó állami tevékenységeket, és ösztönzőbb adó- és támogatási rendszert kell kialakítani.

A bizalomhiány visszaszerzésének eszköze egyek mellett - az előadás szerint - a kommunikáció, illetve a széleskörű társadalmi együttműködés.

A kabinet tervei szerint a rövid távú válságkezelésnek ki kell terjednie a pénzügyi rendszer stabilizálására, a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, a munkahelyek megőrzésére, valamint az uniós források felhasználásának gyorsítására.

Marad a különadó, jön a vagyonadó

Az állami intézkedések mellett a kormányzat "szolidaritást" vár el a vagyonosoktól és a politikától is. Előbbiek esetében felveti a vagyonadó bevezetését, és azt, hogy 2010. december 31-ig fenntartaná a magánszemélyek különadóját.

Az MTI információi szerint a kabinet úgy számol, hogy az egyensúlyteremtő intézkedések révén az ország teljesíti az IMF-szerződésben vállalt kötelezettségeit. Emellett a program tartósan csökkenő pályára állítja az államadóságot; eszerint a 2008 végén lehívott IMF-hitelt 2012-ben lehet teljes egészében visszafizetni.

A válságkezelő program eredménye lehet az is, hogy rövid távon is javul az államháztartási egyenleg, illetve a szerkezeti reformok elindításával a gazdaság növekedésnek indulhat. A számítások szerint 2010-ben még 0,6 százalékos lehet a recesszió, de 2011-ben már 2,6 százalékot is elérhet a gazdasági növekedés.

Az új kormány első hivatalos pénteki ülésén ennél részletesebb programot tárgyal meg, amelyet a vasárnapi kormányülésen a tervek szerint el is fogadnak.

Bajnai Gordon keddi parlamenti beszédében azt mondta: még a héten nyilvánosságra hozzák a válságkezelő programot.