Négyszázan kerülnek utcára a Dunaferrtől

2009.04.16. 07:21
Háromszáz saját és száz kölcsönzött dolgozót nem tartanak meg. További több száz ember korkedvezménnyel mehet nyugdíjba. A válság miatt, és azért, mert a kormánnyal fél éve nem tusnak megállapodni egy kompenzációs csomagról

Mintegy 300 dolgozó elbocsátásáról döntött a Dunaferr vezetése. További közel 100 kölcsönzéssel foglalkoztatott munkatárs szerződését nem hosszabbítják meg, néhány száz alkalmazott számára pedig lehetővé teszik a korengedményes nyugdíjat.

A vállalat tegnapi közlése alapján a döntést a nemzetközi piaci környezet, az iparági folyamatok és a cég negyedéves eredményei tették szükségessé azután, hogy a szakszervezetek a közelmúltban elutasították a négynapos munkahetet.

A munkahelyüket most elvesztő, arra jogosult dolgozók az első évben fizetésük 80 százalékát, a rákövetkező fél-fél évben 65 és 50 százalékát kapják majd meg a Dunaferr által fenntartott Foglalkoztatásért Acélalapítványtól.

A támogatáshoz azonban a végkielégítés egyszeri összegéről le kell mondani, ami kérdésessé teszi, hogy hányan választják ezt az utat - mondta a Napinak Mucsi Zoltán, a Dunaferr vasas szakszervezetének elnöke. A Dunaferr szerint a megmaradó 7200 fős létszám meg fogja haladni a privatizációs szerződésben vállalt értéket - ez az állami kezességvállaláshoz szükséges.

Álláspontjuk szerint az esetleges kölcsönről és részleges kompenzációról a kormánnyal folytatott, hat hónapja tartó tárgyalások elhúzódása további kockázati tényező a vállalat gazdasági helyzetét tekintve.

Az újabb létszámcsökkentéssel az Index elbocsátásszámlálója 35 000 fölé emelkedett. Több bejelentés valódiságát még ellenőrizzük, emellett ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.