Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német vezére lett a Malévnak

2009.04.16. 10:53 Módosítva: 2009-04-16 15:26:02
A Malév igazgatóságának ülésén eldőlt, hogy hétfőtől Martin Gauss a nemzeti légitársaság új vezérigazgatója. Gauss kinvezését a légitársaság formálisan kisebbségi, de az érdemi döntéseket meghozó új tulajdonosa, az orosz VEB bank szorgalmazta.

Martin Gauss lesz hétfőtől a Malév vezérigazgatója – erősítették meg az Index kérdésére a nemzeti légitársaságnál a személyi döntés hírét. A német cégvezető, akinek a kinevezéséről a társasága igazgatósága szerdán döntött, hétfőtől irányítja a Malévot.

Gauss 2004 és 2007 között a Deutsche BA nevú légitársaság cégvezetője volt, majd a Cirrus Airline élén állt, az 1968-as születésű német üzletember 2002 óta dolgozik a légiközlekedési iparban. Az elmúlt hónapokat már a Malévnál töltötte, az előző vezérigazgató, Leonov Péter mellett ismerkedett a társasággal.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint Gauss kinevezését elsősorban a Malév részvényeinek 99,95 százalékát birtokló AirBridge Zrt. új, formálisan kisebbségi, 49 százalékos - de a lényegi döntések meghozatalára jogosult - tulajdonosa, a Vnyeszekonobank szorgalmazta.

A Malévnál az Index kérdésére annyit közölte: Gauss kinevezéséről valóban döntött szerdán az igazgatóság, ám azt a cég egyelőre nem kívánja kommunikálni. Korábban már orosz lapok is valószínűsítették, hogy Gauss kerül a nemzeti légitársaság élére.

A Malév délután közleményt adott ki, amelyben közölte: a német szakember mintegy húszéves tapasztalattal rendelkezik a légiközlekedés területén. Kinevezését követően Fehérváry Géza eddigi megbízott cégvezér a továbbiakban ismét üzemeltetési vezérigazgató-helyettesként vesz részt a vállalat irányításában.

A kinevezését követően Gauss közölte: "új irányra van szükségünk ahhoz, hogy a Malévet keresztül tudjuk navigálni a jelenlegi piaci krízisen, és hogy fel lehessen készíteni a légitársaságot a jövő kihívásaira. Ilyen helyzeten már többször vezettem át sikerrel más légitársaságokat. Ahhoz, hogy ez most is sikerüljön jelentős átalakításra és fordulatra van szükség".

Martin Gauss 1992-ben B737-es pilótaként kezdte légiközlekedési karrierjét a British Airways leányvállalatánál, a Deutsche BA légitársaságnál, és már 1995-től szerepet vállalat a légitársaság menedzsmentjében. A DBA 2003-ban az Intro Csoport tulajdonába került, a következő évtől Gauss a DBA igazgatójaként dolgozott tovább, a társaság az ő vezetése alatt vált nyereségessé.

2007 októberében Martin Gauss csatlakozott a Cirrus Csoporthoz, ahol a Cirrus Airlines vezérigazgatójaként és a Cirrus Csoport igazgatójaként dolgozott, majd 2008 júniusától saját cégét irányította és tanácsadóként tevékenykedett a légiközlekedési iparágban. Jelenleg is aktív B737-es pilóta, széles körű tapasztalatokkal és több mint 8000 repült órával – közölte Gaussról a Malév.