Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Eltűnt a Megyeri híd építőinek pénze

2009.04.17. 13:58 Módosítva: 2009.04.17. 14:19
A Ganz Acél hitelezői 30 százalékos arányban juthatnak hozzá követeléseikhez, ha megállapodnak a céggel, míg egy felszámolás esetén csak 15-20 százalékot kaphatnának. Erről a hitelezőknek tartott pénteki megbeszélésen beszélt Rózsahegyi György, a Ganz Acél tulajdonosai, a Hídtechnika és a Vegyépszer által megbízott pénzügyi szakértő.

A 238 hitelező teljes követelése 1,9 milliárd forint, a tulajdonosok 1 milliárd tagi hitelt nyújtottak, és az egyéb követelésekkel együtt a Ganz Acél teljes tartozása 3,6 milliárd forint - mondta el a szakértő. A cég vagyona ezzel szemben nagyjából 1,5 milliárd forinttal kevesebb.

Az utóbbi időben a Ganz Acél alvállalkozóiként a Megyeri híd építésén dolgozott, és ki nem fizetett alvállalkozók demonstrációkon hívták fel magukra a figyelmet. Ők is ott voltak a megbeszélésen, de követeléseiket külön nem számszerűsítették.

Bár a megbeszélést Varga Gusztáv, a Ganz Acél vezérigazgatója hívta össze, a céget nem ő, hanem Szentesi Lászlóné vezérigazgató-helyettes képviselte az adós céget. A hitelezők egy része kifogásolta is, hogy nem Varga – aki a nemzeti vagyontanácsnak is tagja – vesz részt a megbeszélésen.

3 milliárdból 645 millió

Rózsahegyi György a megbeszélésen vázolta, hogy a Ganz Acél Golgota utcai telepének eladásáért kapott 3 milliárd forintból hogyan lett 645 millió forint, ami készpénzben áll a cég rendelkezésére. Ismertetése szerint egy bank "elvitt" 1,2 milliárdot, a vevő visszatartott 150 milliót, és iparűzési adót is kellett fizetnie a cégnek.

A 645 milliós készpénzállomány 900 millió forintra emelkedett a CIB Lízingtől visszakapott bő 100 millió forinttal, és az egyéb tételekkel. Ugyanakkor a Ganz Acél a múlt évet - 9,4 milliárd kiadás és 8,9 milliárd forint bevétel mellett félmilliárdos pénzügyi veszteséggel zárta. Ehhez járultak az egyéb veszteségek, amelyek összege 1,5 milliárd forint lett.

A Ganz Acél vevői követelésállománya 1,9 milliárd forint, ebből 1 milliárdot nem vitatnak a vevők. A nem vitatott követelésekből 600 millió külföldi. A vitatott követelésekből is 600 milliót külföldről kellene behajtani, de erre kicsi az esély - mondta el a pénzügyi szakértő. Így a készpénz és a követelés mintegy 3 milliárd forint, de a követeléseket csak erősen leszállított áron lehet számba venni.

31-ből hármat kifizettek

A hitelezői oldalon állnak a megbeszélésen jelen volt alvállalkozók és szállítók 1,2 milliárd forint követeléssel, a tulajdonosok 1 milliárd forinttal, és mindennel együtt 3,6 milliárdra rúg a követelés - mondta Rózsahegyi György. A felszámolást kezdeményezett 31 hitelező közül hármat kifizettek, úgy hogy vevői követelést kaptak diszkont áron, míg 28 hitelező hozzájárult ahhoz, hogy záros határidőn belül állapodjon meg velük a cég. Ellenkező esetben elindul a felszámolás.

A szakértő elmondta: ha a hitelezők megállapodnak vele, akkor 30 százalék lehet a kielégítési arányuk, míg ha felszámolásra kerül sor, akkor 15-20 százalékát kaphatják meg a követeléseiknek. A felszámolás ugyanis költséges, ráadásul a 15-20 százalék felét kaphatnák meg egy év múlva, a másik felét pedig három év múlva.

Viszont aki megállapodik a Ganz Acéllal, az nyomban megkaphatja követelése harmadát - hangsúlyozta. Hozzátette ugyanakkor: ennek csak egy részét kapnák készpénzben. A többit követelés formájában, hozzávetőleg 60 százalékos áron, de gépet, anyagot is kérhetnek fizetségként.