Szilvia
5 °C
16 °C

Ismét folyhat a szobi szörp

2009.04.17. 07:18

Napokon belül ismét megkezdődhet a termelés a szobi szörpüzemben. Az ország korábban legnagyobb szörpgyára ráadásul magyar tulajdonban marad, a tavaly nyáron indult felszámolásból ugyanis egy Sári Tibor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás vette meg. A Napi értesülései szerint a vevő 450 millió forintot fizetett a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek, és már a jövő héten átveszi az üzemet. A Szikrai Borászati Kft.-ben is érdekelt Sári Tibor kérdésünkre elmondta, hogy 30-50 fővel indul újra a termelés a Szobi Italgyártó Kft.-nek elnevezett gyárban; magyar árut termelnek majd - hangsúlyozta az új tulajdonos -, nem importtermékek forgalmazására rendezkednek be.

Az idei árbevételről Sári Tibor egyelőre nem tudott nyilatkozni, de jövőre már több mint egymilliárd forintos forgalmat terveznek. A Szobi az egyik legismertebb hazai márkának számít, értékét 150-200 millió forintra teszik.

Az egykori piacvezető szörpcéget 1967-ben hét észak-magyarországi termelőszövetkezet alapította, 1990-től részvénytársasági formában működött tovább. A kilencvenes évek végén a francia Teisseire cég vette meg a Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Rt.-t, majd 2005-ben eladta két magánszemélynek. A tulajdonosváltás nem járt sikerrel, a céget 2007 augusztusában bezárták: kötelezettségállománya akkor 3,6 milliárd forintra rúgott, ennek felével a Raiffeisen Banknak tartozott. A vállalkozást a kólagyártó cseh Kofola vette volna meg 2007-ben, de végül elálltak az üzlettől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?