Bajnai lehetőséget adna a törlesztőrészletek maximálására

2009.04.19. 21:03 Módosítva: 2009.04.19. 21:03
Enyhítene a hiteladósággal küszködők terheint Bajnai Gordon. Két éves türelmi időt adna a válság miatt munkájukat vesztő adósoknak, a devizahitelesek pedig választhatnának hosszabb futamidőt a megemelkedett törlesztőrészlet helyett.

Az Európai Uniónál lobbizna Bajnai Gordon annak érdekében, hogy a válság miatt munkanélkülivé vált, hiteltartozással rendelkező emberek kétéves türelmi időt kapjanak adóságaik törlesztésére anélkül, hogy lakásuk elvesztését kockáztatnák. A miniszterelnök az MTV Szólás Szabadsága című műsorában beszélt az adósok terheit enyhítő elképzeléseiről.

Ezek sorában a másik lépés a devizahitelek törlesztőrészletének maximálása lenne. Mint mondta, szeretné, ha a bankok megteremtenék a lehetőségét annak, hogy ha valakinek a forint árfolyamváltozása miatt a törlesztőrészlete átlép egy bizonyos szintet, az dönthessen úgy, hogy az emelkedő havirészlet helyett hosszabb futamideig fizessen változatlan összeget.

Mint mondta, az nem merülhet fel, hogy valaki egyáltalán ne fizessen, de ha tudja vállalni azt az összeget, vagy annál egy kicsit többet, mint amennyi forintra átszámítva eredetileg a törlesztőrészlete volt, akkor igénybe vehetné egy-két évre ezt a lehetőséget.

Bajnai nem kívánta megerősíteni, hogy Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője lenne az új gazdaságiminiszter-jelölt. Állítása szerint Füzest nem ismeri, ellenben vasárnap is tárgyalt miniszterjelöltekkel. Új jelöltjét a jövő héten kívánja megnevezni.

Vahl Tamás, az eredeti gazdaságiminiszter-jelölt visszalépésével kapcsolatban azt állította, hogy először a Transparency International szerdai közleményéből értesült kartellezéseiről. Ezután csütörtökön megkereste Vahlt, aki az ő kérésére lépett vissza a jelöltségtől.