Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leminősítették a Molt és az OTP-t

2009.04.20. 10:06
Az elmúlt napok 80 százalékos emelkedését követően a korábbi semlegesről eladásra minősítette le az OTP részvényeit a UBS mai dátumozású elemzésében. A Molt az ING minősítette le, mert negatívan ítélik meg a Surgut tulajdonszerzését a Molban.

A UBS elemzői indokoltnak tartják, hogy az elmúlt időszak nagy zuhanását követően a kockázatosabb eszközök iránti étvágy az elmúlt időszakban elkezdett visszatérni, azonban az OTP ezidő alatti 80 százalékos szárnyalását túlzásnak vélik. A fundamentumok illető aggodalmaikat ugyanis továbbra is fenntartják a UBS elemzői. A hazai bank részvényeire Daniele Brupbacher elemző 1750 forintos célárfolyamot határoz meg.

Az OTP és Mol között létrejött részvénycsere ügyletnek a UBS által követett Bázel II-es tőkemegfelelési mutatókra nem lesz hatásuk, azonban az EPS becslést 4 százalékkal higítja az elemző szerint.

Mindennek hatására az OTP részvényekre 3292 forintos célárat adnak alegkedvezőbb kimenetel esetén, azonban a legkedvezőtlenebb szcenárió (mely mellett tőkeemelésre van szükség) esetében 700 forintos a célár. Ezek súlyozott számtani átlagaként adódik az 1750 forintos végső célár.

Régiós társak

Bár a Raiffeisen árfolyama 100 százalékkal emelkedett a lokális mélységekből, a UBS mégis megerősítette tartás ajánlását és a korábbi 25 eurós célárfolyamát 28 eurósra emelte. A jelenlegi árazás tartalmazza azon bizonytalanságokat, melyeket a nem teljesítő hitelek aránya, Ukrajna és egy potenciális tőkeoldali nehezség okozhat.

Az Erste részvényeinek 140 százalékos emelkedését követően is optimista a UBS, ezért megerősítette vételi ajánlását. A korábbi 15 eurós célárfolyam 18 euróra emelkedett.

A Molt is leminősítették

Tartásról eladásra minősítette le a Mol részvényeit pénteki dátummal megjelent elemzésében az ING, mely célárát változatlanul 9600 forinton tartotta. Az ING elemzője negatívan ítéli meg a Surgut tulajdonszerzését a Molban, mivel az nem fog további részvény vásárlásokkal járni, ugyanakkor jelentősen növeli a Mol transzparenciájával és működésével kapcsolatos kockázatokat.

A Surgut az elemző szerint azért nem fogja növelni tulajdonrészét, mert azzal nem tudja növelni befolyását a társaságban. A Mol
vezetése pedig további bástyákat épít. Az elemző szerint a Mol fundamentális képe nem változott, a finomítói marginok 2011-ig alacsony szinten maradhatnak, a részvények azonban 22 százalékot emelkedtek, így leminősítésre került sor változatlan célár mellett.

Nem reagál a forint

A leminősítések hatására a Mol és az OTP részvényeinek az árfolyama is esik. Az OTP tízkor már 3,7 százalékos, a Mol 3,2 százalékos mínuszban járt. Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője szerint a délelőtt folyamán a Bajnai-csomag értelmezése lehet napirenden, melynek pozitív hatása nagyon nem lesz, hiszen a bizalom elfogyott a magyar közélet szereplői iránt.

A forint sem reagál a Bajnai-csomagra, az euróval szembeni forintjegyzések a péntek késő délutáni 297-ről 298-ig emelkedtek fél 9-re a bankközi piacon, miközben a lengyel zloty és a cseh korona is fél-egy százalékos értékvesztéssel kezdett ma reggel. Egy dollárért 229 közeli, míg egy svájci frankért 196 közeli forintot kérnek most a bankközi piacon, szemben a péntek délutáni 1 egységgel erősebb forinttal.

Ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. A piac csaknem egyöntetűen arra számít, hogy a testület 9,5 százalékon változatlanul hagyja az irányadó rátát.