Judit
3 °C
7 °C

Tombol a válság a B kategóriában

2009.04.20. 07:07
A cégek közel fele veszteséges lett tavaly a tőzsdei B kategóriában, összesített eredményük pedig - figyelmen kívül hagyva a méretük alapján a felsőbb osztályba tartozó áramszolgáltatókat - épphogy a pozitív tartományban maradt.

A tőzsdei B kategóriában - az új, sokak által jogosan kritizált szabályozás miatt - az idén elmaradt a gyorsjelentési szezon. Így a tavalyi negyedik negyedéves és a 2008-as összesített eredményeket a közgyűlések elé terjesztett éves jelentésekből kénytelen összegereblyézni a kisebb cégek iránt érdeklődő befektető. (A rettenetesen kitolt határidőt sem sikerült azonban minden cégnek betartania, a Csepel Holding számait, úgy tűnik, már csak a közgyűlésen ismerhetjük meg.) A Napi a kisebb papírok iránt érdeklődő befektetők kedvéért átnézte a B kategóriás cégek eredményeit, és ezek összesítéséből az látszik, hogy rendkívül fájdalmasan érinti a kisebb vállalatokat a világgazdasági válság, mivel a társaságok fele veszteségről volt kénytelen beszámolni.

A tizenöt cégből (nem számolva a méretük alapján inkább A kategóriás, az alsóbb osztályban feltehetőleg csak az enyhébb közzétételi követelmények miatt maradó áramszolgáltatókkal) tíz rontott eredményén, egy társaság profitja stagnált, kettő (a Phylaxia és a Bookline) pedig mérsékelni tudta veszteségét. Mindössze két vállalat, a Konzum és a nemrég a fő tulajdonosok által felvásárolt Fevita tudott javítani.

A 15 cég összesített profitja drasztikusan csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, a 2007-es tízmilliárdos nyereség után tavaly alig félmilliárd forintot sikerült megtermelniük. (Ráadásul 2007-ben, az utolsó bőséget hozó évben a vállalkozások minden bizonnyal igyekeztek a lehető legalacsonyabbra szorítani a kimutatott nyereséget, hogy mérsékeljék adófizetési kötelezettségüket.) A társaságok összesített árbevétele ugyan bő tíz százalékkal, 54 milliárd forintra emelkedett, ám ez elsősorban a konszolidációs kör bővülésének következménye, a kategória cégei - jellemzően sajátrészvény-kibocsátással finanszírozva - ugyanis több akvizíciót is végrehajtottak tavaly.

A profit drasztikus csökkenése mellett különösen aggasztó az eladósodottság jelentős növekedése. Nagyjából változatlan saját tőke mellett ugyanis jelentősen emelkedett a társaságok kötelezettségállománya, amivel az összesített eladósodottsági mutató 46,2 százalékról 64 százalékra emelkedett. A kép ráadásul az idén valószínűleg még sötétebb lesz, mert tavaly csak az év utolsó harmadában teljesedett ki igazán a válság, márpedig jelenleg úgy tűnik, a krízis kitart legalább az év végéig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?