Tombol a válság a B kategóriában

2009.04.20. 07:07
A cégek közel fele veszteséges lett tavaly a tőzsdei B kategóriában, összesített eredményük pedig - figyelmen kívül hagyva a méretük alapján a felsőbb osztályba tartozó áramszolgáltatókat - épphogy a pozitív tartományban maradt.

A tőzsdei B kategóriában - az új, sokak által jogosan kritizált szabályozás miatt - az idén elmaradt a gyorsjelentési szezon. Így a tavalyi negyedik negyedéves és a 2008-as összesített eredményeket a közgyűlések elé terjesztett éves jelentésekből kénytelen összegereblyézni a kisebb cégek iránt érdeklődő befektető. (A rettenetesen kitolt határidőt sem sikerült azonban minden cégnek betartania, a Csepel Holding számait, úgy tűnik, már csak a közgyűlésen ismerhetjük meg.) A Napi a kisebb papírok iránt érdeklődő befektetők kedvéért átnézte a B kategóriás cégek eredményeit, és ezek összesítéséből az látszik, hogy rendkívül fájdalmasan érinti a kisebb vállalatokat a világgazdasági válság, mivel a társaságok fele veszteségről volt kénytelen beszámolni.

A tizenöt cégből (nem számolva a méretük alapján inkább A kategóriás, az alsóbb osztályban feltehetőleg csak az enyhébb közzétételi követelmények miatt maradó áramszolgáltatókkal) tíz rontott eredményén, egy társaság profitja stagnált, kettő (a Phylaxia és a Bookline) pedig mérsékelni tudta veszteségét. Mindössze két vállalat, a Konzum és a nemrég a fő tulajdonosok által felvásárolt Fevita tudott javítani.

A 15 cég összesített profitja drasztikusan csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, a 2007-es tízmilliárdos nyereség után tavaly alig félmilliárd forintot sikerült megtermelniük. (Ráadásul 2007-ben, az utolsó bőséget hozó évben a vállalkozások minden bizonnyal igyekeztek a lehető legalacsonyabbra szorítani a kimutatott nyereséget, hogy mérsékeljék adófizetési kötelezettségüket.) A társaságok összesített árbevétele ugyan bő tíz százalékkal, 54 milliárd forintra emelkedett, ám ez elsősorban a konszolidációs kör bővülésének következménye, a kategória cégei - jellemzően sajátrészvény-kibocsátással finanszírozva - ugyanis több akvizíciót is végrehajtottak tavaly.

A profit drasztikus csökkenése mellett különösen aggasztó az eladósodottság jelentős növekedése. Nagyjából változatlan saját tőke mellett ugyanis jelentősen emelkedett a társaságok kötelezettségállománya, amivel az összesített eladósodottsági mutató 46,2 százalékról 64 százalékra emelkedett. A kép ráadásul az idén valószínűleg még sötétebb lesz, mert tavaly csak az év utolsó harmadában teljesedett ki igazán a válság, márpedig jelenleg úgy tűnik, a krízis kitart legalább az év végéig.