Hová tűnt a Megyeri híd ára?

2009.04.21. 13:08 Módosítva: 2009.04.21. 23:52
A tavaly szeptemberben átadott Megyeri hídra 63 milliárd forintot költött az állam, ebből 15 milliárdot kapott alvállalkozóként a fele-fele arányban Nagy Elek és Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó Ganz Acél. A Ganz alvállalkozóinak csak töredéke – köztük saját tulajdonosa – kapta meg a pénzét, míg a kisebb cégeknek 600-800 millióval – a hitelezők szerint több mint egymilliárddal – tartozik. A Ganz Acél közben a megszűnés szélére került, reorganizációs hitelét felmondták, összes adóssága kétmilliárd forint, és hárommilliárdért eladott ingatlanából már csak százmilliók maradtak.

A Megyeri hidat építő kisvállalkozók hónapok óta demonstrálnak, mert nem jutottak hozzá a munkájukért járó pénzükhöz. Állításuk szerint több mint egymilliárd forinttal tartozik nekik az a Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetgyártó (Ganz Acél) Zrt., amelynek alvállalkozóivoltak.

A Ganz Acél is alvállalkozó volt, a céggel a beruházás mindkét fővállakozója, a Strabag és a Hídépítő is szerződött bizonyos munkák elvégzésére, ezek alapján összesen nettó 16 milliárd forint járt neki, ebből nagyjából 15 milliárdot meg is kapott (ennek egy része a híd egyes acélelemeinek gyártási és anyagköltségére, más része az alvállalkozók kifizetésére ment volna).

Kézből kézbe

A különbözet abból fakad, hogy miután a hídon dolgozó alvállalkozók már a múlt év nyarán jelezték a Hídépítőnek, hogy a Ganz Acélnak problémái vannak a kifizetésekkel, a Hídépítő több mint egymilliárd forintot kifizetett több alvállalkozónak. Szó sincs azonban arról, hogy átnyúltak volna a Ganz Acél feje fölött – mint ezt korábban a cég sejteni engedte –, ez a kifizetés az építőiparban bevált engedményezéssel történt. A HVG egy korábbi cikke szerint a Hídtechnika előbb a Strabagnak adott el félmilliárd forintos – októberben lejárt – követelést, majd 491 millió forintot engedményezett a Hídépítő Zrt.-re.

Az engedményezés előtt a Ganz Acéllal és a pénzére váró alvállalkozóval hármasban leültünk, tárgyaltunk, ezt követően fizettünk – mondta a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója egy keddi sajtóbeszélgetésen. Fehér László ezt azzal indokolta: „Az volt a kötelességünk, hogy azt a 63 milliárd forintot erre a hídra fordítsuk, és egyetlen fillére sem menjen másra." A HVG korábban arról írt, hogy a Hídtechnikán kívül két cég, a dunaújvárosi DAK Acélszerkezeti Kft. 228,6 milliót, a Fabricom-PVV Kft. 62,5 milliót engedményezett a Hídépítőre.

Fehér szerint azokat az alvállalkozókat fizették ki, akik az építkezés utolsó harmadában a hídon dolgoztak. Pusztán „szerencsétlen egybeesés” szerinte az, hogy a kifizetett néhány cég között ott van a Hídtechnika Kft., amely ötven százalékban tulajdonosa a Ganz Acélnak (a cég másik fele a Vegyépszeré).

Annyira azért mégsem szerencsétlen ez az egybeesés – Fehér számára legalábbis biztosan nem. A Hídépítő-vezér ugyanis családi cégén, a FeBa Plusz Kft.-n keresztül nagyjából tizenöt százalékos tulajdonosa a Hídtechnikának, az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó Hídépítő-csoport egyik tagjának.

A Hídtechnika legnagyobb, mintegy negyvenszázalékos tulajdonosa Apáthy családi cége, az Erba Lux Kft., nagyjából kilenc százaléka van benne Hídépítő Zrt.-nek – amely részvényeinek 97,3 százaléka Apáthy kezében van –, míg körülbelül tíz százalékot az ügyvezető igazgató, Lipót Attila birtokol benne (Lipót a Ganz Acél vezető tisztségviselője is, míg Fehér a Ganz Acél igazgatóságának tagja, és az Opten céginformációs adatai szerint2008 szeptemberéig vezérigazgatója is).

vall lanc 450x500 new

A kicsik várhatnak

A Ganz Acél pénzének terhére tehát a Hídtechnikát, és még néhány alvállalkozót – így a ferdekábeleket elhelyező, ilyen tevékenységet Európában egyedül folytató francia céget, valamint a dunaújvárosi acélt szállító társaságot – kifizettek, de a híd építésén dolgozó alvállalkozók többsége, főleg a kisebb cégek, nem jutottak a pénzükhöz (vagyis a 63 milliárdot mégsem teljes egészében a hídra költötték). Utóbbiak követelése még vitatott: az alvállalkozók szerint több mint egymilliárd forinttal tartoznak nekik a hídért, míg a Ganz Acélnál 600-800 millióra teszik a hidas követelések összegét.

A cég teljes adósságállománya egyébként eléri a kétmilliárd forintot, bár az elmúlt években a pénzügyi helyzete fokozatosan javult. Öt éve, amikor a Hídtechnika-Vegyépszer páros beszállt a cégbe, még csaknem 1 milliárd forint volt a vesztesége. Ezt már 2006-ra szolid nyereségbe fordította, adózás előtti eredménye akkor 340 millió, míg egy évvel később 209 millió forint volt. Tavalyelőtti árbevétele már megközelítette a 10 milliárd forintot, és kötelezettségállományát egy év alatt 600 millió forinttal 6,8 milliárdra csökkentette.

Híd, lábak, képek!

„Mi a Ganz gazdálkodását a cég beszámolói alapján ellenőriztük” – mondta Fehér László arra a kérdésünkre, hogy amikor alvállalkozóként értesültek a cég fizetési nehézségeiről, akkor tulajdonosként miért nem léptek, és a kialakult helyzetért miért nem kérték számon Varga Gusztávot, a Ganz Acél vezérigazgatóját (aki egyébként a nemzeti vagyontanács és a Magyar Posta felügyelőbizottságának tagja, számos cégben volt vezető tisztségviselő, 2004-ig például vezérigazgatója volt annak a Metal-Art Nemesfémipari Zrt.-nek, amely abban az évben a Vegyépszer-tulaj Nagy Elek testvérének, Sárkány Nagy Erzsébetnek a tulajdonába került).

Fehér szerint egyébként a Ganz a gazdasági válság áldozata: a krízis legyengült állapotban érte a céget, amelynek ráadásul idén februárban felmondták a 2012-ig szóló reorganizációs hitelszerződését (hasonló problémák miatt, egy visszamondott reorganizációs hitel miatt omlott össze ez év elején a felerészt ugyancsak Apáthy-érdekeltségű Középületépítő is, amelyben a hídtechnikás Lipót Attila szintén igazgatósági tag volt).

Levegőben lóg a felszámolás

A reorganizációs hitel felmondása után a Ganz a Golgota utcai székhelyének eladásából hozzájutott ugyan még hárommilliárd forinthoz, de a cég számláján ma már ismét csak 700-800 millió forint van. Noha a Hochtief ellen várhatóan pert indítanak egy félmilliárdos, a Ganz szerint rosszhiszemű garancialehívás miatt, ha azt a pénzt vissza is kapnák, látható, hogy az sem lesz elég a hitelezők kielégítésére. Akik a most nagyjából kétszáz embert foglalkoztató Ganz Acél ellen bármikor felszámolási eljárást is indíthatnak, bár a Ganz pénzügyi szakértője ezt nem javasolta nekik. (A Ganz Acél hitelezőinek tíz százaléka állapodott meg hétfőn arról, hogy elfogadják, hogy a cég a követeléseknek az egyharmadát kielégíti ki, mondta Sal László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.)

A múlt pénteki egyeztetésen ugyanis egy olyan egyezséget javasolt, amelynek értelmében a hitelezők a követeléseik harminc-negyven százalékát kaphatnák meg, részben készpénzben, részben vagyoni eszközökben. Ha ezt elutasítják, akkor – a Ganz pénzügyi szakértőjének ultimátumként is felfogható jóslata szerint – jöhet a felszámolás, ami évekig elhúzódhat, és ami után még ennél is kevesebb pénzre számíthatnak a hitelezők; Fehér László példaként a Viadom felszámolását említette ott ugyanis, úgy tűnik, egyetlen követelést sem fognak kielégíteni.