Csányi: Jelentősen erősíti a forintot a kormány

2009.04.22. 23:55
A kormány jelentős, előremutató lépéseket tett a forint megerősítésére - mondta Csányi Sándor a köztévé az Este című műsorában szerdán. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint jobb lett volna az előrehozott választás, de a Bajnai-kormány programjával is ki lehet húzni a következő választásig.

Az OTP első embere szerint fiskális módon, alapvetően helyesen közelíti meg a Bajnai-kormány a válságot, de például az élelmiszerek áfájánál ő nagyobb csökkentést lát szükségesnek, és hiányolta a kilábaláshoz szükséges intézkedéseket, a nagy elosztó rendszerek reformját szolgáló lépéseket.

Csányi ismételten megerősítette, hogy nem kíván politikai szerepet vállalni. Most sem keresték meg a Bajnai-kormányban való szerepvállalása érdekében - mondta. Az előre hozott választás az azzal járó időveszteség ellenére sem lett volna rossz megoldás, de a jelenlegi kormány programjával is ki lehet húzni a következő választásokig, válaszolta egy kérdésre.

csanyi sandor

A bank közelgő közgyűlésével kapcsolatban azt mondta, hogy az igazgatóság azért javasolja a részvényeseknek a Moléhoz hasonló 10 százalékos szavazati korlát bevezetését részvényesenként, hogy megelőzhessenek egy esetleges "lopakodó, csendes", ellenséges felvásárlást. Az persze korántsem biztos, hogy ezt a részvényesek elfogadják - tette hozzá Csányi.

>Csányi megerősítette, hogy szerinte Soros György állt az OTP-papírok elleni tavalyi spekulációs támadás mögött. Arra a kérdésre, hogy beszélt-e azóta a magyar származású amerikai üzletemberrel, nemmel válaszolt.