Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga István az új gazdasági miniszter

2009.04.22. 15:21 Módosítva: 2009-04-22 16:22:42
A Shell volt vezérigazgatóját jelöli kormányába Bajnai Gordon.
varga istvan

December 1-én, 18 év után hagyta el a Shellt Varga István, aki az igazgatóság éléről távozott. Bajnai Gordon őt kérte fel a gazdasági miniszteri posztra, jelentették be a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A jelöltet néhány napon belül meghallgathatja a parlament gazdasági bizottsága, így a jövő héten elvileg már megtörténhet hivatalos kinevezése is.

A közgazdász egyike volt a 2006-os választások idején azon gazdasági szakembereknek, akik kiigazítást, illetve a két politikai szekértábor gazdasági ügyekben való összefogását sürgette.

Bajnai Gordonnak Varga István a második jelöltje a gazdasági tárca élére, az eredeti jelölt, Vahl Tamás azt követőenbukott el, hogy kiderült, írányítása alatt az SAP-t többször elmarasztalta kartellezés miatt a versenyhivatal.

Varga István tavaly év végéig a Shell magyarországi leányvállalatának vezetője volt. Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint az új gazdaságiminiszter-jelölt 2003-tól 2009-ig a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség igazgatótanácsának tagja és a Magyar Ásványolaj Szövetség alelnöke. Varga István jelenleg a magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke.

Vaga István a budapesti közgazdasági egyetem nemzetközi szakán végzett 1980-ban, s ugyancsak itt szerezte másoddiplomáját is 1986-ban gazdasági szakértői szakon, áll commonpurpose.org honlapján, mely szervezetben tanácsadóként működik közre. A Mineralimpex külkereskedelmi vállalatnál 1980 és 1991 között számos értékesítési, később vezetői pozíciót betöltve az olajtermékek kereskedelmében szerzett szakmai tapasztalatot, majd a piaci liberalizáció idejében csatlakozott a Shell magyarországi vállalatához.

A Shellnél a hazai beszerzési üzletág felépítését követően mintegy kilenc éven keresztül nemzetközi vállalatoknál végzett regionális és európai szintű vezetői tevékenységet, s 2002 végén tért haza, hogy előbb mint a Shell Hungary Zrt. vezérigazgatója majd mint az Igazgatóság Elnöke vezesse a vállalatot, illetve egyidejűleg ellássa Royal Dutch Shell csoport képviseletének feladatait. Jelenleg a magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke és ex officio tagja a magyarországi brit kamara vezető testületének. Emellett tag az Autonomia alapítvány kuratoriumában és a Transparency International mellett fejt ki tanácsadói tevékenységet. Nős és három gyermek édesapja.