Nem vesz részt a Mol közgyűlésén a Szurgutnyeftyegas

2009.04.23. 10:42 Módosítva: 2009.04.23. 10:42
Már biztos, hogy nem lesz ott a Mol csütörtöki közgyűlésén a Szurgutnyeftyegas, a társaság legnagyobb részvényese ugyanis egész oldalas hirdetést tett közzé arról, hogy megakadályozták részvételét az éves közgyűlésen.

A Napi Gazdaságban megjelent egész oldalas hirdetésben a Szurgutnyeftyegas azt írja, hogy a tulajdonszerzés napján és azóta is több alkalommal kinyilvánították, hogy érdekeltek a Mol fenntartható fejlődésében és készek arra, hogy hosszútávú munkakapcsolatot alakítsanak ki a társasággal. Azt is hozzáteszik, hogy bár időben teljesítettek minden követelményt a Mol részvénykönyvébe történő bejegyzéshez, "ismeretlen okokra hivatkozva" megakadályozták az orosz cég részvételét a Mol közgyűlésén, és ezzel ismét lehetetlenné tették, hogy a Szurgutnyeftyegas tájékoztassa a Mol vezetését és a részvényeseket jövőbeni együttműködési szándékairól és reményeiről.

mol

Az üzenettel a cég nyilvánosan is meg kívánta erősíteni, hogy a kölcsönösen előnyös partnerkapcsolat érdekében továbbra is készen állnak a Mol vezetésével a párbeszédre - áll a hirdetésben. Az orosz cég március végén vásárolta meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét.

A Magyar Energia Hivatal korábban azt közölte, hogy a Szurgutnyeftegas ugyan a részvényesi megfeleltetés fordulónapján, április 9-én bejelentette a Magyar Energia Hivatalnak tulajdonszerzését, ám a hivatal azt nem vette tudomásul, hanem kérdéseket intézett a vevőhöz. Emiatt az orosz cég valószínűleg nem került be a részvényesi könyvbe.

A Mol esetében szinte lehetetlen az igazgatóság, a menedzsment ellenében stratégiai és egyéb indítványokat keresztülvinni: egyrészt egy részvényesnek legfeljebb 10 százalékos szavazati hányada lehet, másrészt a Mol a saját részvényeit, úgynevezett baráti, vele együtt szavazó tulajdonosokhoz helyezi ki, legutóbb például április 8-án adott kölcsön mintegy ötmillió darab részvényt az MFB Invest Zrt.-nek.

A magyar társaság közgyűlésén egyebek mellett lezárják a 2008. üzleti évet és új igazgatósági tagokat választanak.