Papírforma szerint ment a Mol-közgyűlés

2009.04.23. 15:28
Ha egy részvényes cég szavazni akar, meg kell mondania, kik a valódi tulajdonosai - ezzel a szabállyal is kiegészült a Mol a lopakodó felvásárlás elleni küzdelem jegyében az új orosz tulajdonosra, a Szurgutnyeftgasra szabott alapszabálya.

Másodszorra, az eredetileg kiírt 11 órás időpont helyett csak 12 órakor sikerült elkezdeni a Mol idei éves rendes közgyűlését, miután a kiírt időpontra nem jelent meg a részvényesek ötven százaléka (délre is csak 44 százalékos arány volt, de ez akkor már nem befolyásolta a határozatképességet). A Mol új, 20 százalék feletti pakkjával az egyik legjelentősebbnek minősülő tulajdonosa, az orosz Szurgutnyeftgas viszont nem is tudott részt venni a közgyűlésen, mivel az április elsejei részvényvásárlással kapcsolatos adminisztrációt (az oroszok szerint a Mol és a magyar hatóságok hibájából) még nem sikerült lezárni.

Valójában már az oroszok számukra kényszerű távolmaradása is, de ezen túl pedig tényleg minden papírforma szerint zajlott a közgyűlésen. Az igazgatóság javaslatait nagy többséggel elfogadták a részvényesek (a a Mol papírok mintegy 47 százaléka van a vállalat, illetve a piacon azzal barátinak mondott cégek kezében).

A közgyűlésen az előzetesen meghirdetett napirendnek megfelelően elfogadták a lopakodó felvásárlás elleni védelemhez szükséges alapszabálymódosításokat. Ezek döntően a Szurgutnyeft hódítását megakadályozni hivatott szabályok, akad köztük olyan, mely kifejezetten az átláthatalan tulajdonosi viszonyokkal bíró orosz cégre szabtak. A változtatások között szerepel, hogy az igazgatóság felhívására a részvényes köteles haladéktalanul nyilatkozni: a tulajdonában álló részvények vonatkozásában ki a tényleges haszonhúzó tulajdonos. Amennyiben a részvényes a felhívásnak nem tesz eleget vagy amennyiben alapos okkal feltételezhető, hogy a részvényes az igazgatóságot megtévesztette, a részvényes szavazati joga felfüggesztésre kerül, és nem gyakorolható mindaddig, ameddig a fenti követelménynek teljes körűen eleget nem tett.

Más módosítások általában is a védelmet szolgálják, így például nehezebbé vált az igazgatósági tagok cseréje. (A változtatásokról a Mol javaslatai alapján részletesebben itt olvashat.) A közgyűlés személyi döntéseket is hozott, Csányi Sándor és Dobák Miklós, az Igazgatóság két tagjának 2009. április 29-én lejáró mandátumát öt évvel 2014. április 29-ig meghosszabbította.

Az összegyűlt részvényesek elfogadták az Igazgatóság jelentését a 2008. évi gazdálkodásról, továbbá jóváhagyták a MOL Nyrt. számviteli törvény szerinti 2008. évi anyavállalati és IFRS alapján elkészített konszolidált éves beszámolóit. A Mol az idén az igazgatóság előzetes javaslatának megfelelően nem fizet osztalékot.