APEH-szoftverrel kell mérleget készíteni

2009.04.24. 07:26
Idén először kötelezően elektronikus formában kell beadniuk a cégeknek a tavalyi évről szól beszámolót. A benyújtásra az ügyfélkaput kell használni, a kitöltéshez az APEH abev-szoftverét kell használni.

Az adóhatóság abev 2006 rendszerére épül az új céges beszámolókészítés. A beszámolót idén első ízben kötelező elektronikus úton benyújtani, a benyújtásra a kormányzati portálon elérhető ügyfélkaput kell használni.

Az igazságügyi tárca külön honlapot hozott létre, ahol a nyomtatványkitöltő program letöltése után a speciális, beszámolókészítést lehetővé tevő 09EB számú nyomtatvány is elérhető.

A nyomtatvány különlegessége, hogy csatolmányt is lehet kapcsolni hozzá. Két csatolmányt kell kapcsolni a nyomtatványhoz: az egyik maga a beszámoló, amelyet nem szkennelve, hanem pdf formátumban kell előállítani, a másik pedig a Magyar Államkincstártól származó, a beszámolóhoz tartozó befizetési igazolás.

A vállalkozásoknak nem kell külön letétbe helyezniük a mérlegeiket, mert az elektronikus benyújtással ennek a kötelezettségnek is eleget tesz a vállalkozás. A benyújtott beszámolók, könyvvizsgálati jelentések egyébként automatikusan és ingyenesen hozzáférhetők lesznek bárki számára.

Jövőre az adóhatóság ellenőrzi, a társaságok eleget tettek-e a mérlegbeszámolókra vonatkozó kötelezettségüknek: az APEH egy speciális lekérdezés során megkapja azoknak a cégeknek a listáját, amelyek elmulasztották ezt.