Erzsébet
1 °C
4 °C

Jövőre indul a magyar gáztőzsde

2009.04.24. 08:08
Az FGSZ Földgázszállító megkapta az energiahivatal engedélyét, hogy a magyar fölgdáztőzsde alapjait jelentő napi földgázkereskedelmi piacot indítson. A piac 2010 júliusától működik, földgázzal és a nagynyomású gázszállító rendszer kapacitásával kereskednek rajta.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt., a nagynyomású hazai földgázszállító rendszer irányítója Napi Földgáz- és Kapacitás Kereskedelmi Piacot hoz létre. Ennek szabályzatát a Magyar Energia Hivatal már jóváhagyta, a "börzekezdemény" 2010. július elsején kezdi meg működését.

A cél, hogy az FGSZ megteremtse a magyarországi földgáztőzsde alapjait, ezért a piac szabályzatát mind a termékek, mind a kereskedés rendje, mind pedig a tranzakciók elszámolása tekintetében ennek megfelelően alakította ki. A kapacitáspiac egy speciális elektronikus kereskedési felület lesz, amelynek szereplői (a földgázkereskedők, a saját jogon eljáró felhasználók, a földgáztermelők és a nagynyomású földgázrendszerhez csatlakozó más rendszerüzemeltetők, illetve az elosztói rendszerek üzemeltetői) a földgázzal és a nagynyomású földgázszállító rendszer kapacitásaival kereskedhetnek.

Ez a piactér lehetőséget ad a kereskedőknek arra, hogy a szállítórendszerbe a naponta betáplált és az elfogyasztott gázmennyiségek eltéréséből fakadó többletet vagy hiányt átlátható versenypiaci feltételek és a valós kereslet-kínálati viszonyokat jól tükröző piaci árak mellett, egymás között létrehozott kereskedelmi ügyletekkel gyorsan és hatékonyan kiegyenlítsék.

A piactéren lebonyolított ügyletek pénzügyi teljesítési kockázatát nagymértékben csökkenti, hogy a tranzakciók elszámolását külön elszámolóház végzi, amelynek biztosítására az FGSZ a közeljövőben közbeszerzési pályázatot ír ki. Az elektronikus piactéren folyó napi és napon belüli földgáz-kereskedelem elősegíti egy azonnali (spot) földgázpiac gyors kialakulását, mely alapjául szolgálhat a magyarországi földgáztőzsde létrehozásának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?