Jövőre indul a magyar gáztőzsde

2009.04.24. 08:08
Az FGSZ Földgázszállító megkapta az energiahivatal engedélyét, hogy a magyar fölgdáztőzsde alapjait jelentő napi földgázkereskedelmi piacot indítson. A piac 2010 júliusától működik, földgázzal és a nagynyomású gázszállító rendszer kapacitásával kereskednek rajta.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt., a nagynyomású hazai földgázszállító rendszer irányítója Napi Földgáz- és Kapacitás Kereskedelmi Piacot hoz létre. Ennek szabályzatát a Magyar Energia Hivatal már jóváhagyta, a "börzekezdemény" 2010. július elsején kezdi meg működését.

A cél, hogy az FGSZ megteremtse a magyarországi földgáztőzsde alapjait, ezért a piac szabályzatát mind a termékek, mind a kereskedés rendje, mind pedig a tranzakciók elszámolása tekintetében ennek megfelelően alakította ki. A kapacitáspiac egy speciális elektronikus kereskedési felület lesz, amelynek szereplői (a földgázkereskedők, a saját jogon eljáró felhasználók, a földgáztermelők és a nagynyomású földgázrendszerhez csatlakozó más rendszerüzemeltetők, illetve az elosztói rendszerek üzemeltetői) a földgázzal és a nagynyomású földgázszállító rendszer kapacitásaival kereskedhetnek.

Ez a piactér lehetőséget ad a kereskedőknek arra, hogy a szállítórendszerbe a naponta betáplált és az elfogyasztott gázmennyiségek eltéréséből fakadó többletet vagy hiányt átlátható versenypiaci feltételek és a valós kereslet-kínálati viszonyokat jól tükröző piaci árak mellett, egymás között létrehozott kereskedelmi ügyletekkel gyorsan és hatékonyan kiegyenlítsék.

A piactéren lebonyolított ügyletek pénzügyi teljesítési kockázatát nagymértékben csökkenti, hogy a tranzakciók elszámolását külön elszámolóház végzi, amelynek biztosítására az FGSZ a közeljövőben közbeszerzési pályázatot ír ki. Az elektronikus piactéren folyó napi és napon belüli földgáz-kereskedelem elősegíti egy azonnali (spot) földgázpiac gyors kialakulását, mely alapjául szolgálhat a magyarországi földgáztőzsde létrehozásának.