Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomozás indul a Megyeri híd-ügyben

2009.04.24. 08:52
Mégis lesz nyomozás a Megyeri híd körül kipattant botrányban - tudta meg a Népszabadság. A híd építéséért 15 milliárd forintot kapott alvállalkozóként a Ganz Acél, amely azonban saját alvállalkozóit nem fizette ki. Korábban sem a rendőrség, sem a VPOP nem akart nyomozni, de a főügyészség most kötelezte a rendőröket erre.

Bár korábban mind a BRFK, mind a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága elutasította, hogy eljárást indítson a Ganz Acél ki nem fizetett kisvállalkozóinak ügyében, a Fővárosi Főügyészség április 15-én kelt határozatában úgy döntött: a BRFK-nak mégis nyomoznia kell – írja a Népszabadság. Az ügyészségi döntés a 24, pénzére vró alvállalkozót képviselő Magyar György panaszára született meg.

Magyar György az év elején csalás gyanújával tett feljelentést, miután a hídépítésen munkájukat hibátlanul elvégző alvállalkozók hiába várták a pénzüket. Több cég csődbe ment, nem egy vállalkozónak már a házát is elárverezték. Mint az Index néhány napja megírta, a híd 63 milliárd forintos árából a két fővállalkozó, a Hídépítő és a Strabag nagyjából 15 millárdot fizetett ki az alvállalkozó Ganz Acélnak.

A Ganz azonban nem fizette ki saját alvállalkozóit, így közülük csak azok jutottak pénzükhöz, akik – köztük a Hídépítő érdekeltségébe tartozó Hídtechnika, amely egyben a Ganz Acél ötven százalékos tulajdonosa – engedményeztetéssel közvetlenül a két fővállalkozótól kaptak pénzt, több mint egymilliárd forintot. A többi alvállalkozó most hasonló nagyságrendű összeget követel, ebből a Ganz Acél 600-800 milliót ismer el, és ennek mintegy harminc százalékát lenne hajlandó kifizetni.

A Népszabadság azt írja: eddig 32 felszámolási kérelmet nyújtottak be a hitelezők a Fővárosi Bíróságon, a cégnyilvántartás szerint máig nem rendelték el a Ganz felszámolását. Az alvállalkozóit a tartozás töredékéig készpénzzel, nagyobb részben pedig hulladék vassal, valamint a Ganz Zrt. részben külföldi cégekkel szemben fennálló követeléseinek átadásával szeretné kifizetni a Megyeri híd építőit - írja a lap, amely szerint az ügyészség által elrendelt nyomozás középpontjában egy 1,3 milliárd forintos vitatható pénzügyi tranzakció áll..