Bukott az állam egy Postabank-pert

2009.04.25. 10:07 Módosítva: 2009.04.25. 14:14
A könyvvizsgálók közül a Deloitte nem felelős a Postabank kilencvenes évekbeli vagyonvesztéséért, mondta ki az ítélőtábla. A pénzügyminisztérium a bank három könyvvizsgálója, a Deloitte, a Prudentia és az Arthur Andersen ellen indított pert.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi ítéletét, amelyben elutasították a magyar állam keresetét a Deloitte-tal szemben – írja a Népszava. A lap felidézi: a pereskedés bő tíz éve, az Orbán-kormány idején kezdődött, amikor a pénzügyminisztérium kártérítési pert indított a Postabank három könyvvizsgálója, a a Deloitte, a Prudentia és az Arthur Andersen ellen. A könyvvizsgálók tevékenységének átvilágítása nem sokkal a bank vezetői elleni büntetőeljárás megindítása után elkezdődött.

Az állam azért perelt, mert úgy vélte: az alperesek kezdettől fogva kozmetikázták a bank mérlegét. Két jogcímen követelt kártérítést: egyfelől azért, mert a részvények névértékét 10 000 forintról 5 forintra kellett leszállítani, miáltal a többségében állami tulajdonú bank 42 milliárdos jegyzett tőkéje 20 milliósra csökkent. Másfelől azért, mert a költségvetésnek 152 milliárdot kellett a bank konszolidálására költeni.

A mintegy 700 millió forintos perköltségű, bő tíz éve tartó jogorvoslati huzavona legutóbbi döntése nyomán a nemzetközi Deloitte Kft. találtatott vétlennek – írja a Népszava. A Deloitte éppen a Postabank történetének legkritikusabb két évében, 1997-ben és 1998-ban volt a pénzintézet könyvvizsgálója. A Prudentia a kezdetektől 1996-ig látta el ezt a feladatot, míg az Andersen bejegyzett könyvvizsgáló soha nem volt, de 1996-ban a bankfelügyelet kérésére külön jelentést készített a bankról.

A bíróság döntése kapcsán a Kormányszóvivői Iroda szombaton közleményt adott ki, ebben az szerepel: "A kormány megvárja a bíróság írásos ítéletlét a magyar állam által a Postabank könyvvizsgálói ellen indított perben. A kormány meg fog vizsgálni minden jogi lehetőséget álláspontjának képviseletére, köztük a felülvizsgálati kérelem lehetőségét is."

Budai Bernadett kormányszóvivő a perkölség megfizetésével kapcsolatban azt mondta: a perköltséget a költségvetés általános tartalékából fizetik ki.