Olivér
4 °C
8 °C

Bukott az állam egy Postabank-pert

2009.04.25. 10:07 Módosítva: 2009-04-25 14:14:58
A könyvvizsgálók közül a Deloitte nem felelős a Postabank kilencvenes évekbeli vagyonvesztéséért, mondta ki az ítélőtábla. A pénzügyminisztérium a bank három könyvvizsgálója, a Deloitte, a Prudentia és az Arthur Andersen ellen indított pert.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi ítéletét, amelyben elutasították a magyar állam keresetét a Deloitte-tal szemben – írja a Népszava. A lap felidézi: a pereskedés bő tíz éve, az Orbán-kormány idején kezdődött, amikor a pénzügyminisztérium kártérítési pert indított a Postabank három könyvvizsgálója, a a Deloitte, a Prudentia és az Arthur Andersen ellen. A könyvvizsgálók tevékenységének átvilágítása nem sokkal a bank vezetői elleni büntetőeljárás megindítása után elkezdődött.

Az állam azért perelt, mert úgy vélte: az alperesek kezdettől fogva kozmetikázták a bank mérlegét. Két jogcímen követelt kártérítést: egyfelől azért, mert a részvények névértékét 10 000 forintról 5 forintra kellett leszállítani, miáltal a többségében állami tulajdonú bank 42 milliárdos jegyzett tőkéje 20 milliósra csökkent. Másfelől azért, mert a költségvetésnek 152 milliárdot kellett a bank konszolidálására költeni.

A mintegy 700 millió forintos perköltségű, bő tíz éve tartó jogorvoslati huzavona legutóbbi döntése nyomán a nemzetközi Deloitte Kft. találtatott vétlennek – írja a Népszava. A Deloitte éppen a Postabank történetének legkritikusabb két évében, 1997-ben és 1998-ban volt a pénzintézet könyvvizsgálója. A Prudentia a kezdetektől 1996-ig látta el ezt a feladatot, míg az Andersen bejegyzett könyvvizsgáló soha nem volt, de 1996-ban a bankfelügyelet kérésére külön jelentést készített a bankról.

A bíróság döntése kapcsán a Kormányszóvivői Iroda szombaton közleményt adott ki, ebben az szerepel: "A kormány megvárja a bíróság írásos ítéletlét a magyar állam által a Postabank könyvvizsgálói ellen indított perben. A kormány meg fog vizsgálni minden jogi lehetőséget álláspontjának képviseletére, köztük a felülvizsgálati kérelem lehetőségét is."

Budai Bernadett kormányszóvivő a perkölség megfizetésével kapcsolatban azt mondta: a perköltséget a költségvetés általános tartalékából fizetik ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?