Illés
17 °C
29 °C

Brüsszelnek nem fáj az állami kezesség

2009.04.27. 16:32
Engedélyezte az Európai Bizottság hétfőn azt a magyar támogatási programot, amelynek célja megsegíteni a gazdasági válsággal összefüggő hitelszűke miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásokat.

A korábbinál szélesebb körű program révén a hatóságok támogatott kezességvállalás formájában segítséget nyújthatnak a 2010. december 31-ig megkötött beruházási és forgóeszközhitelekhez.

Neelie Kroes versenyügyi biztos azzal indokolta a döntést, hogy a program összhangban áll a brüsszeli bizottság ideiglenes stratégiájával, amely a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság miatt könnyíti az állami támogatások nyújtását "finanszírozási lehetőségek elérésére".

"A bejelentett intézkedés megkönnyíti a vállalkozások számára a hitelhez jutást, ily módon az üzleti beruházások és a gazdaságélénkítés ösztönzésének hatékony eszköze, amely nem okoz indokolatlan versenytorzulást", idézte a közlemény a holland biztost.

A bizottság Bajnai Gordon miniszterelnök keddi brüsszeli látogatásához időzítette a bejelentést.

Az Európai Bizottság ezzel már a negyedik olyan magyar intézkedést hagyta jóvá, amelynek célja a gazdasági válság hatásainak enyhítése. Február végén Brüsszel engedélyezte azt a programot, amelynek köszönhetően idén és jövőre legfeljebb 500 000 euró összegű támogatásra nyílik lehetőség a gazdasági válság következtében finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. Egy másik program kedvezményes kamatfeltételek formájában nyújt támogatást bármilyen futamidejű kölcsönhöz, amelyet 2010. december 31-ig kötnek meg.

Márciusban a brüsszeli bizottság jóváhagyta azt a programot, amely beruházási és forgótőke-hitelekhez, valamit pénzügyi lízinghez kapcsolódóan tesz lehetővé kedvezményes garanciavállalást 2010. december 31-ig. A mostani program azonban ennél szélesebb hatályú, mivel kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok esetében is alkalmazható, és a kezességvállalás összege meghaladhatja a 2,5 millió eurót. Emellett központi, regionális vagy helyi szintű támogatásnyújtást is lehetővé tesz.

Kroes leszögezte, hogy a magyar hatóságok a programot a bizottság ideiglenes keretrendszerének feltételei szerint dolgozták ki. Így például nem alkalmazható azon vállalkozások esetében, amelyek 2008. július 1-jén, vagyis a hitelszűke előtt már nehéz helyzetben voltak.