Árpád
-2 °C
4 °C

Sok sebből vérzik a hazai energiapiac

2009.04.27. 07:50 Módosítva: 2009-04-27 07:53:23

Visszaeső energiafogyasztás, csökkenő termelés, lakossági kedvezmények keresztfinanszírozása, későn elkészülő jogszabályok és vitatott árszabályozás, importfüggőség, a kinnlevőségek megugrása, a szabályozott árrés piaci hatásai és ehhez hasonló problémákat feszegettek a legutóbbi CEBC-szakkonferencián. Az egész energiaszektor árszabályozása annyira átláthatatlan, hogy ezen az új kormány is változtatni szeretne, ám erre az egy év valószínűleg nem lesz elegendő, legfeljebb arra, hogy a kuszaságban rendet vágó koncepciókat elfogadják - hangzott el a fórumon.

Az a legnagyobb probléma, hogy a kedvezőbb lakossági tarifákat az ipari fogyasztók finanszírozzák - reagált a felvetésekre Hónig Péter szakminiszter. Szerinte az energiaárakat nem lehet összekeverni a szociálpolitika kérdéseivel, hosszú távon az energiatakarékosságot, a hatékonyságnövelést kell előtérbe helyezni, nem az árak csökkentése a megoldás, azt a piacnak kell megoldania. Többek között kulcskérdés a távhőszolgáltatás árszerkezetének átalakítása is, főleg annak tükrében, hogy a távhő legnagyobb részét gázból állítják elő, így a gázár közvetlenül kihat erre, ám a 18 százalékos áfa bevezetése csak átmeneti megoldás.

A következő időszak gázárszabályozásával éppen abba az irányba szeretnének elmozdulni, hogy ne a nagyfogyasztók, így például a távfűtő cégek finanszírozzák az alacsonyabb lakossági árakat. Ám nagy kérdés a szociálpolitikai megfontolás - tette hozzá -, hiszen négyszer annyi választó használ kisfogyasztóként gázt, mint ahányan a távfűtést igénybe veszik. Hónig Péter jelezte azt is, hogy senki nem számított arra, hogy a válság ilyen mértékben jelenik meg az energiaárakban. Ugyanakkor az árak eltérítése a piaci folyamatoktól minden esetben kockázatos, és bár a válság finanszírozását nem a vállalatoknak kell megoldaniuk, de részt kell venniük benne.

Az energiaipar minden szereplője vesztésben van, csökkent az erőművek termelése, a kereskedők nem tudják eladni a lekötött energiamennyiséget, ráadásul az erős euró is komoly probléma - jelezte Valaska József, a Mátrai Erőmű igazgatóságának elnöke. Az erőmű kihasználtsága az első negyedévben 10 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, a villamosenergia-igények eddig összességében 7-8 százalékkal csökkentek, de például márciusban a hazai áramtermelés már 20 százalékkal esett vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?