Emília
18 °C
26 °C

Már diplomásokat is elküldenek a cégek

2009.04.28. 14:39
Mára a válság minden ágazatot elért, így nem csak a feldolgozóiparban és az építőiparban dolgozók egzisztenciája került veszélybe, hanem a szolgáltató szektorban dolgozóké is. A munkáltatók első lépésben a határozott idejű szerződéssel rendelkezőket, a kölcsönzött munkaerőt, illetve a külföldi munkavállalókat bocsátják el. Legkevésbé a diplomások vannak veszélyben, de már ők sincsenek teljes biztonságban.

Mára a képzetlenek mellett a képzett munkavállalók is elszenvedői lettek a válság miatti létszámleépítéseknek - mondta Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese egy keddi sajtótájékoztatón Budapesten. A hivatal ezért a képzési programokon túl átképzési programokat is támogat, és a nagyvállalatok mellett külön figyelmet fordít a kisebb vállalkozások foglalkoztatási nehézségeire is.

A szolgáltató szektort is elérte

Az elmúlt egy évben mintegy 100 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, főleg a tavaly októbertől idén márciusig tartó időszakban emelkedett a létszám. Míg eddig a leginkább veszélyeztetett ágazat a feldolgozóipar és az építőipar volt, mára a válság valamilyen mértékben szinte minden ágazatot elérte, és szolgáltató vállalkozások is megjelentek a pályázók között, – közölte a főigazgató-helyettes.

A válságkezelő programok célja a munkahelyek megtartása, ennek érdekében támogatják a részmunkaidős foglalkoztatást, illetve azt, hogy ezt az átmeneti időszakot a munkavállalók a képzettségi szint, a jártasság fejlesztésére fordítsák. Kiemelt figyelmet tulajdonítanak a nagyvállalkozások mellett a néhány fős cégek problémáinak is, ezért kifejezetten a kisebb vállalkozásoknak szóló pályázatokat is indítottak.

A diplomások sincsenek biztonságban

Emlékeztetett rá, hogy a válság eltérően érinti a régiókat, a legveszélyeztetettebbek a fejlettebb régiók. Itt magas a külföldi vállalatok aránya, a cégek gyorsan reagáltak a piaci kereslet csökkenésére, leginkább a létszám csökkentésével.

A korábban is hátrányos régiókban nincs olyan mértékű tömeges leépítés, mint a fejlettebbekben. A munkaadók első lépésben a határozott idejű szerződéssel rendelkezőket, a kölcsönzött munkaerőt, illetve a külföldi munkavállalókat bocsátják el, legkevésbé a diplomások vannak veszélyben, de már ők sincsenek teljes biztonságban.

A pályázók többsége kkv

Beszámolt arról is, hogy a hivatalon belül rövidesen tanácsadást indítanak munkajogi kérdésekről, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségeiről. Az első tapasztalatok kedvezőek a tájékozottságot illetően, a pályázók többsége kisvállalkozás. A támogatást elnyertek szerződéskötése folyamatban van, de a 25 százalékos előleget csak ezt követően utalják majd számukra

Wallis Goelen, az Európai Bizottság Foglalkoztatási Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának részlegvezetője a munkaerő mobilitásának fontosságára hívta fel a figyelmet és a prioritások közé sorolta emellett a képzettség növelését, a munkához jutás megkönnyítését, illetve az uniós források felhasználásnak megkönnyítését. Elmondta, hogy az európai szociális alapból az EU 27-ek által megpályázható előleg 1,8 milliárd euróval nő. Az alapból 2007-2013- között 75 milliárd euró kerülhet az uniós tagokhoz.