Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A forintot is megviselheti a világjárvány

2009.04.28. 07:46 Módosítva: 2009-04-28 07:46:37
Elemzők szerint a feltörekvő gazdaságok devizáit is érzékenyen érintheti a mexikói sertésinfluenza-járvány terjedése, az utóbbi időkben örvendetesen növekvő kockázatvállalási kedv hanyatlását okozva.

Úgy tűnik, a piacokon tapasztalható optimizmust "megfogták" a vírus megjelenésével kapcsolatos hírek - véli Ötvös Mihály, a Commerzbank devizakereskedője. A forint hétfő reggeli gyengülésében is lehetett szerepe az influenzáról szóló híradásoknak, ám Ötvös szerint a feltörekvő devizák egyelőre kiegyensúlyozottan teljesítenek. A történet azonban csak most kezdődött, és bár a világ igyekszik elébe menni a fejleményeknek, elképzelhető, hogy a feltörekvő piacokat súlyosabban érinti az ügy és devizáik gyengülnek majd - mondta Ötvös.

Az euró/forint már hétfőn reggel bejárt egy 5 forintos sávot, miután 292-ról indulva 296,5-ig gyengült a sertésinfluenza-járvány által keltett első piaci pánikreakció miatt - fogalmaztak a Takarékbank elemzői.

A devizapiacon egyelőre nem érzékelhető a mexikói influenzavírus terjedése Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője szerint. A kereskedő úgy véli, amennyiben a peso extrém módon gyengülne, az valószínűleg nagyobb hatással lenne a többi feltörekvőre is, de az euró/forint alakulásában valószínűtlen a komolyabb változás. A szivacsos agyhártyagyulladás és a madárinfluenza-vírus korábbi jelentkezése idején is hasonló jóslatok láttak napvilágot, ám végül a hatások korlátozottak voltak - tette hozzá Kolba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?