Viola
-5 °C
-2 °C

Brutálisan növekszik a munkanélküliség

2009.04.28. 10:23 Módosítva: 2009-04-28 10:23:19
Idén az első negyedévben 9,7 százalékos volt a munknélküliségi ráta. A mutató elképesztő sebességgel közelít a két számjegyű tartomány felé: tavaly a 4. negyedévben még csupán 8 százalékon állt a mutató.

A munkanélküliségi mutató az elmúlt négy évben 7-8 százalék között mozgott, a mostani "kilövés" ehhez képest nagyon intenzív - írja a Portfolio.hu. Egy negyedév alatt 66 ezerrel emelkedett az állástalanok száma.

0428mn1.gif

Ennél is jelentősebb mértékben ugrott meg a foglalkoztatottak létszámcsökkenése. 117 ezer ember veszítette el az állását - aki nem munkanélküli lett, az kimenekült az aktív szférából. Nem véletlen, hogy az inaktívak száma 40 ezerrel emelkedett.

0428mn2.gif

Az amúgy is lagymatag hazai munkerőpiacra nagy erővel tört rá a globális gazdasági válság, ami elbocsátásokban, cégcsődökben is jelentkezett. Eközben a munkaerő-felvétel is kisebb lehetett az óvatosság miatt, így a mostani munkaerőpiaci folyamatok törvényszerűnek mondhatók. Ugyanakkor az alkalmazkodás erőteljesebb a vártnál.

A mély recesszióba süllyedő magyar gazdaságban a foglalkoztatottság mellett a bérdinamika is jelentősen visszaesett. Mindez a hazai bértömeg jelentős zsugorodásával járhat. Ez azért is érdekes, mert a Bajnai-csomag egyik "fájdalommentes" eleme volt eredetileg, hogy optimistább bértömeg-alakulással számolva a kormány "talált" nagyjából 50 milliárd forintot büdzsében. Azóta azonban a kabinet módosította az idei bértömeg-várakozását, és az 1 százalékos csökkenésről 2 százalékos esésre korrigált.

Most azonban úgy néz ki, hogy a bértömeg csökkenése nem egyszerűen nagyobb lesz az 1 százaléknál, hanem a 2 százalékos feltételezésnél is erőteljesebb lesz a hatás, pesszimista számítás szerint akár 4 százalékos is lehet a visszaesés. Ennek a költségvetésben akár 100-150 milliárdos hatása is lehet, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kormány utolsó kiigazítási csomagjával az idei költségvetés rendben lenne.

0428mn3.gif

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!