Lenke
17 °C
29 °C

Hegyekben áll a használt irodabútor a kereskedőknél

2009.04.28. 07:52 Módosítva: 2009-04-28 08:04:03
A megszűnő vállalkozások a használtirodabútor-piacra öntik berendezéseiket, míg a vásárlói oldalon egyelőre kivárás tapasztalható. A forgalmazók új megoldásokkal, például bútorbérlettel igyekeznek úrrá lenni a kínálati piacon.

Az irodabútorok másodlagos piaca, vagyis a használt termékek kereskedelme hazánkban egyelőre nemigen terjedt el. Meglepő módon azonban ugyanez jellemző Nyugat-Európában is, miközben az Egyesült Államokban már egy önmagában is életképes szegmenst jelent.

Magyarországon elsősorban az új, néhány fős vállalkozások keresnek minél alacsonyabb árfekvésű berendezéseket, és csupán a működéshez elengedhetetlenül szükséges bútorokat vásárolják meg - közölték a Napi Gazdaság érdeklődésére az Oscar Bútornál. A válság kirobbanása után jócskán megcsappant a forgalom a használtbútor-piacon: Benyuska László ügyvezető igazgató szerint korábban jóval nagyobb arányban kerestek a vevők különböző kiegészítőket, és kevésbé volt jellemző, hogy a vásárlók lealkudtak a végső beszerzési árakból. Az igazgató úgy látja: a piacon az ár a legfontosabb szempont, és csak másodlagos kérdés, hogy az egyes berendezések mennyiben felelnek meg a vevő cég tevékenységének.

A bútorok árszintje a válság hatására nem mozdult el lényegesen, és a BÁV Centrum szerint a keresletben sem okozott jelentősebb fellendülést a vállalkozások romló pénzügyi helyzete. A kereslet stagnálása mellett a válság által leginkább sújtott szektorokban tapasztalható elsősorban az eladási szándék erősödése - mondta Gulyás István ügyvezető-igazgató. A vásárlások átlagos értéke 300-500 ezer forint között mozog, a legnagyobb vásárlók a mikrovállalkozások.

Az elsősorban nagy volumenű projektekben érintett Blue Business Interior Kft. tapasztalatai szerint néhány százezer forint körül van az az összeg, amit a potenciális vásárlók hajlandók elkölteni az ilyen típusú beszerzéseknél. A társaság az általa forgalmazott bútorokkal azonban - minőségük és állapotuk alapján is - a komolyabb vásárlókat célozza meg. A kft. szerint a kis- és közepes méretű beszerzéseknél komoly megtorpanás érzékelhető: a vásárlók visszafogják költéseiket, és várakozó álláspontra helyezkedtek - mondta Kis Károly ügyvezető partner.

A piacon egyértelműen a kínálati oldal erősödik, a meglévő berendezések értékesítésében való közreműködésre egyre többször kap felkérést a kft., amely bútorbérleti lehetőséget is kínál ügyfeleinek, ezt a szolgáltatást pedig jellemzően használt bútorokkal biztosítja. Az Oscar Bútornál is megerősítették az eladási trendeket: elsősorban kis alkalmazotti létszámú vállalatok kínálják fel bútoraikat eladásra, főleg a cégek megszűnése miatt. Ugyancsak erősíti a folyamatot, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok irodáinak összevonása nyomán rengeteg bútor válik feleslegessé.