Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden velünk csatlakozott uniós ország lepipál minket

2009.04.28. 15:47 Módosítva: 2009-04-28 15:54:29
A 2004. május 1-jén az EU-hoz csatlakozott tíz ország közül Magyarország gazdasági teljesítménye nőtt a leglassabban. A szlovákok háromszor akkora mértékben növelték GDP-jüket, mint mi. A régi uniós országokhoz szinte nem is közeledtünk.

Erőteljesen bővült az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott tíz ország gazdasága a belépés óta eltelt időben – állapította meg az évfordulóra kiadott elemzésében a német statisztikai hivatal. A GDP változatlan árakon számolva átlagosan 22,5 százalékkal nőtt.

Az átlag azonban nagy eltéréseket takar: a legnagyobb mértékű, 35,8 százalékos növekedést Szlovákia mutatta fel, a legkisebb mértékben Magyarország gazdasága nőtt, 9,9 százalékkal. Lengyelország hazai összterméke 23 százalékkal, Csehországé 25,6 százalékkal növekedett.

A wiesbadeni statisztikai hivatal elemzése szerint az eltelt öt évben a régi uniós tagországok hazai összterméke az újakénál jóval kisebb mértékben, 8,3 százalékkal gyarapodott. Ez egyben azt is jelenti, hogy lényegében Magyarország nem tudott közeledni az elmúlt öt esztendőben a régi uniós országokhoz, fejlettségbeli felzárkózásunk elakadt.

Mindamellett az elemzés kitér arra is, hogy a globális gazdasági válság az új EU tagországokban is erősen érezteti hatását, már tavaly jelentősen lassult a növekedés üteme, és sok országban csökkent a gazdasági teljesítmény 2008 végén.