Szilvia
5 °C
16 °C

290 forint alá ment az euró

2009.04.29. 17:05 Módosítva: 2009-04-29 17:10:38
A derűlátó világpiaci hangulatnak köszönhetően kéthetes csúcsára erődösött a forint, az euróval szembeni árfolyam a 289-es szintet is megcsípte. A kulcsszint a 285-ös kurzus.

Kéthetes csúcsára erősödött ma a forint, az euróval szembeni árfolyama délután kettő óra tájban egy pillanatra átvitte a 289-es szintet is, és délután 5 óra körül ismét megközelítette ezt. A svájci frank a bankközi piacon 192 forintba került, a dollárral szembeni kurzus 218 alá is beerősödött.

A forint felértékelődése nem elszeparáltan ment végbe, a régiós devizák az elmúlt napokban ugyancsak erősödtek.

Márciusban Magyarország adósságát két hitelminősítő is leminősítette, a leminősítő lépéseket a forint megszenvedte, április elején azonban egy rali indult a forintpiacon. Amit most a forint árfolyamának alakulásában látunk, az összhangban van a világpiaci folyamatokkal – mondja Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makrogazdasági elemzője. A világ tőzsdéi szárnyalnak, a befektetők kockázati étvágya nő, ilyenkor pedig jobban értékelik a piaci szereplők azt, hogy a forinteszközök magasabb kamatokkal, hozamokkal kecsegtetnek, mint az euróban levő értékpapírok, ráadásul a forint ellen spekulálni is drága – fejti ki a közgazdász. (A derülátó befektetői hangulatot mi sem jelzi talán jobban, mint az, hogy a ma megjelent, várakozásokat jócskán alulmúló, a gondoltnál nagyobb visszaesésről tanúskodó amerikai GDP-adat nem hogy nem hatotta meg a piacokat, hanem az adat közzététele után a tőzsdék lendületet vettek és ráerősítettek szárnyalásukra.)

Samu szerint a 290-es szint legfeljebb csak lélektani, az igazi vízválasztó a 285-ös árfolyamnál húzódik. Annak a szintnek februárban, illetve április közepén is nekiszaladt a kurzus, de nem sikerült megbirkóznia vele.

Az elemző arra számít, az év hátralevő részében 280-285-ös szint körül fog ingadozni az euróval szembeni árfolyam, amelyet mind a nemzetközi hangulatváltozás, mint a megjelenő, esetleg kellemetlen meglepetéssel szolgáló magyar adatok megmozgathatnak. Az MNB kamatpolitikájára pedig hatással lesz a forint mozgása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?