290 forint alá ment az euró

2009.04.29. 17:05 Módosítva: 2009.04.29. 17:10
A derűlátó világpiaci hangulatnak köszönhetően kéthetes csúcsára erődösött a forint, az euróval szembeni árfolyam a 289-es szintet is megcsípte. A kulcsszint a 285-ös kurzus.

Kéthetes csúcsára erősödött ma a forint, az euróval szembeni árfolyama délután kettő óra tájban egy pillanatra átvitte a 289-es szintet is, és délután 5 óra körül ismét megközelítette ezt. A svájci frank a bankközi piacon 192 forintba került, a dollárral szembeni kurzus 218 alá is beerősödött.

A forint felértékelődése nem elszeparáltan ment végbe, a régiós devizák az elmúlt napokban ugyancsak erősödtek.

Márciusban Magyarország adósságát két hitelminősítő is leminősítette, a leminősítő lépéseket a forint megszenvedte, április elején azonban egy rali indult a forintpiacon. Amit most a forint árfolyamának alakulásában látunk, az összhangban van a világpiaci folyamatokkal – mondja Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makrogazdasági elemzője. A világ tőzsdéi szárnyalnak, a befektetők kockázati étvágya nő, ilyenkor pedig jobban értékelik a piaci szereplők azt, hogy a forinteszközök magasabb kamatokkal, hozamokkal kecsegtetnek, mint az euróban levő értékpapírok, ráadásul a forint ellen spekulálni is drága – fejti ki a közgazdász. (A derülátó befektetői hangulatot mi sem jelzi talán jobban, mint az, hogy a ma megjelent, várakozásokat jócskán alulmúló, a gondoltnál nagyobb visszaesésről tanúskodó amerikai GDP-adat nem hogy nem hatotta meg a piacokat, hanem az adat közzététele után a tőzsdék lendületet vettek és ráerősítettek szárnyalásukra.)

Samu szerint a 290-es szint legfeljebb csak lélektani, az igazi vízválasztó a 285-ös árfolyamnál húzódik. Annak a szintnek februárban, illetve április közepén is nekiszaladt a kurzus, de nem sikerült megbirkóznia vele.

Az elemző arra számít, az év hátralevő részében 280-285-ös szint körül fog ingadozni az euróval szembeni árfolyam, amelyet mind a nemzetközi hangulatváltozás, mint a megjelenő, esetleg kellemetlen meglepetéssel szolgáló magyar adatok megmozgathatnak. Az MNB kamatpolitikájára pedig hatással lesz a forint mozgása.