Ödön
1 °C
11 °C

Az eddigi legnagyobb áfacsalást leplezték le

2009.04.30. 11:38 Módosítva: 2009-04-30 15:48:53
Az eddigi legnagyobb áfacsalás ügyében nyomoznak, teljes hírzárlat mellett. A gyanú szerint fiktív szállítmányok után igényelt vissza áfát összesen tízmilliárd forint értékben. Az ügybe az OTP egyik leánycége, az OTP Trade is belekeveredett: az APEH-nek is benyújtott számlák után megelőlegezték a cégeknek a visszavárt áfát. írja a HVG.

Három magyarországi cég – a Denider, a Globál Impex és a Va-Mix – szlovákiai, németországi és román vállalkozásoknak szállított papíron különféle árukat, például kristálycukrot, mp3-lejátszót, dvd-lejátszót, számítógépeket. Ezeket a szállítmányokat papíron át is vették, ellenértéküket átutalták – olvasható a HVG eheti számában. A szállítmányok azonban ténylegesen nem léteztek, az cégek azonban az APEH-től visszaigényelték az áfát, melynek összegét az OTP Trade megelőlegezte nekik.

A nyomozás alatt feltűnt, hogy az addig jelentéktelen cégek több száz milliós forgalmat kezdtek el bonyolítani. Nagykereskedelmi mennyiségekkel üzleteltek, pedig nem volt elegendő raktáruk az áru elhelyezéséhez. A számítógépek sorozatszáma is fiktív volt, a fuvarlevelek hamisak voltak. A szállító teherautók közül egy sem volt, melyre ráfért volna a papírokon szereplő mennyiség. Mindez azonban az OTP Trade-nek nem szúrt szemet: bár a cég védekezése szerint nekik elég volt a papírokat áttekinteni, a hetilap megjegyzi, hogy a milliárdos nagyságrendű kifizetések előtt a hiteleknél egyébként szokásos vizsgálatokat sem végezte el a bank leánycége.

A HVG értesülései szerint az ügy felgöngyölítése Szlovákiában kezdődött. A nyomozás elején rövid időre őrizetbe vették az OTP Trade Kft. két vezetőjét, Kozár Lászlót és Simon Erikát. Ők a kihallgatás alatt a bank felsőbb régióira hivatkoztak.

A nyomozók nem nyilatkoznak, mert folyamatban lévő ügyről van szó. A nyomozást várhatóan ősszel zárják le.

Az OTP már tett feljelentést

Az OTP Bank Ellenőrzési Igazgatósága már 2007 augusztusa és októbere között átfogó vizsgálatot végzett az OTP Trade Kereskedelmi Kft.-nél. A minden részletre kiterjedő belső vizsgálat olyan gazdálkodási hiányosságokat tárt fel, amelyek az 50 millió forintos alaptőkéjű Kft. kárára történtek - közölte az OTP az MTI-vel pénteken. Az OTP Bank megtette a szükséges munkajogi, társasági jogi lépéseket, a visszaélések, egyebek mellett hűtlen kezelés, csalás és csődbűntett gyanúja miatt büntető feljelentést tett - áll a közleményben. A bank a folyamatban lévő hatósági eljárások érdekeire tekintettel többet nem közölt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?