Bokros: Muszáj meghosszabbítani az IMF-hitelt

2009.04.30. 07:37
Magyarországnak feltétlenül szüksége van az IMF-hitelkeret meghosszabbítására - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek szerdán Washingtonban Bokros Lajos, az MDF EP-listavezetője. Mint mondta, az állampapírok iránti kereslet várhatóan jövőre sem javul, ráadásul a választások előtti bizonytalanságot fokozná, ha épp akkor járna le a hitelszerződés.

Bokros Lajos - aki az IMF-ben John Lipsky első vezérigazgató-helyettessel és Marek Belkával, az európai osztály igazgatójával tárgyalt - az egyeztetések után elmondta: ebbéli meggyőződését korábban kifejtette Bajnai Gordon miniszterelnöknek is, akinek azt a tanácsot adta, hogy a magyar kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat erről. Utalt arra, hogy az IMF vezetése fogadókésznek mutatkozik az ügyben.

A magyarországi állampapírpiac iránti érdeklődés vélhetően nem fog drámai módon javulni jövő márciusban. Az lenne a legrosszabb, ha a választások előtti bizonytalanság egybeesne azzal, hogy éppen lejár az IMF-hitelszerződés.

Bokros Lajos arra biztatja a Valutaalapot, hogy legyen rugalmas. Erre különösen akkor van szükség, ha az IMF látja, hogy a kormánynak van vészforgatókönyve a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés esetén bevezetendő pótlólagos intézkedésekről, amelyek alátámasztják a kormány eltökéltségét a stabilizáció végrehajtására.

A kormánynak szerinte ki kell dolgoznia egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha a visszaesés nem 5,5, hanem esetleg 7-8 százalékos lesz. Ez a helyzet a kormány tevékenységétől függetlenül is előállhat, és erre fel kell készülni, hogy a hiányt elfogadható keretek között lehessen tartani, és "ne szálljon el a nemzetközi piacok bizalma". Hangsúlyozta: minden felelős kormánynak kötelessége, hogy akkor is helytálljon, ha külső tényezők negatív hatást gyakorolnak a magyar növekedési potenciálra és növelik a visszaesés mértékét.

Bokros Lajos - aki Kerék-Bárczy Szabolccsal, az MDF országos elnökségének tagjával együtt folytat tárgyalásokat az amerikai fővárosban - Bob Zoellickkel, a Világbank elnökével is találkozott.

Bokros a tárgyalásokon kifejtette: az MDF szükségesnek tartja a rövid lejáratú válságkezelést, a költségvetési kiigazítást, és bár nem minden elemében, de támogatja a kormány elképzeléseit. Ezt az MDF azonban nem tartja elegendőnek, "mi továbbmennénk, mi fontosnak tartjuk a szerkezeti reformok mihamarabbi megindítását, még ilyen rövid távon is".

Hangsúlyozta, ebben a tekintetben az MDF élesen különbözik mind a kormánypárttól, mint a legnagyobb ellenzéki párttól. Fontosnak mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények lássák: van olyan politikai erő Magyarországon, amely kiáll azon reformok mellett, amelyek a felzárkózás egyedüli biztosítékai.