Adalbert
13 °C
21 °C

Kartellgyanús kertészek

2009.04.30. 12:52
Négy kertészeti vállalkozásnál tartott helyszíni szemlét előzetes értesítés nélkül a GVH, mert azt gyanítja, hogy azok 2004-től felosztották egymás között a fővárosi parkrendezési piacot. A kerületi önkormányzatok tenderein a GVH szerint összejátszhattak a cégek.

Előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Főkert Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft., a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft., a Lián Kertészeti Kft. és a Pannon Park Forrest Parkfenntartó és Parképítő Kft. székhelyein a GVH 2009. március 31-én.

Előzetes megállapodás

A versenyhatóság rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy a négy vállalkozás 2004. évtől a főváros kerületi önkormányzatai és /vagy azok saját tulajdonú vállalkozásai által, parkrendezésre kiírt közbeszerzési eljárásai során előzetesen megállapodtak a fő – és alvállalkozói pozíciók elosztásáról, valamint a várható nyertesek személyéről. (A parkrendezés magában foglalja a park- és játszótérépítést, rendezést, továbbá a fasorok telepítését, gondozását de nem foglalja magában a játszószer beszerzést és helyszíni telepítését.)

A feltételezett megállapodások kiterjedtek arra is, hogy a miután a cégek egymás között lejátszották, ki nyerjen, a többiek direkt nála magasabb árakat adtak be a tendereken.

Rajtaütés

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.