Még nincs összeomlás a lakáspiacon

2009.04.30. 07:19
Az előző évivel megegyezők a lakáspiac eddigi statisztikai adatai. Az építési engedélyek száma csökkent ugyan valamelyest, de nőtt az átadott új lakásoké. A tendenciák megfelelnek a szakértők várakozásainak.

Egyelőre nincs drámai változás a lakásépítési piacon: a KSH országos számai nagyjából a 2008-as szinten stagnálnak. Az első negyedévben 6,6 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, szemben a tavalyi 5,8 ezerrel, míg az építési engedélyek száma 8,3 ezerre csökkent a tavalyi 9 ezerről. Mindkét adat megfelel az előzetes szakértői várakozásoknak, azaz az igazi nagy visszaesés még várat magára.

Az országos adatok mögött jelentős területi eltéréseket regisztráltak. Változatlanul a közép-magyarországi régió vezet a lakásépítésben, a kiadott használatbavételi és építési engedélyek csaknem fele oda köthető. Budapesten idén a negyedével több lakást adtak át, míg az építési engedélyeké tizedével bővült.

Az első negyedévi bővülés elsősorban a vállalkozói, értékesítésre szánt építéseknek köszönhető, ezek száma ugyanis 29 százalékkal, 3,3 ezerre nőtt. Önkormányzati építkezés idén még nem volt, így az építtetők körét a lakosság és a vállalkozások alkották - megoszlásuk 53-47 százalékos volt. Az átadott új lakások átlagos alapterülete továbbra is 91 négyzetméter, mivel a kis lakások aránya nem változott.

Eközben azonban a romló kilátásokat jelzi, hogy a településtípusok közül az új építési engedélyek száma csak az 50 ezer főnél népesebb településeken növekedett; eközben a községekben 26, a többi városban pedig 12 százalék volt a csökkenés.