Ödön
2 °C
11 °C

Őszre csökkenhet a gáz ára

2009.04.30. 16:27
A rászorultaknak kell kedvezményt nyújtani a közösségi közlekedésben - mondta el Hónig Péter, az új közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön. A gáz ára ősztől lehet olcsóbb, de még egyeztetni kell az E.ON-nal a korábbi veszteségekől.

A miniszter az MTI-Eco tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy érzékelhető változásokat szeretne a közösségi közlekedésben. A MÁV vezetésétől a miniszter azt várja, hogy mielőbb tegyen ajánlatot a közösségi közlekedés szolgáltatásaira, hogy az idei évre szóló szerződést meg lehessen kötni.

Kérdésekre válaszolva Hónig Péter azt mondta, hogy először megvizsgálják a kedvezmények mérséklésének a lehetőségét, és csak utána döntenek róla. Szavai szerint "... azokat a kedvezményeket lehet megtartani, amelyeket megenged a gazdaság". Hozzátette, hogy nincs időpont kitűzve a kedvezmények megszüntetésére vagy mérséklésére, egyébként pedig hosszú folyamatra számít. Hónig Péter emlékeztetett arra, hogy például a MÁV utasainak mintegy 60 százaléka részesül valamilyen kedvezményben.

A miniszter az energia ügyekben az ellátás biztonságának növelését tartja a legfontosabbnak feladatnak. Oláh Lajos államtitkár hozzátette: a minisztérium elkötelezett az Európai Unió által támogatott Nabucco projekt mellett, de nem gondolja, hogy ez lenne az egyetlen eleme az ellátásbiztonságnak.

Hónig Péter szerint őszre a lakosság számára már mérséklődhet a gáz ára az olajár csökkenése nyomán. A miniszter elmondta, hogy még folynak a tárgyalások a német tulajdonú E.ON Trade Zrt.-vel a korábban felhalmozódott tartozás mértékéről és csak utána tárgyalnak a kompenzáció lehetőségéről. A korábbi tájékoztatás szerint a tartozás azért halmozódott fel, mert a földgáz végfelhasználói hatósági ára a beszerzési ár alatt volt.

Az Ukrajna felől érkező földgáz importjának hétfő óta tartó csökkenése miatt a minisztérium felveszi a kapcsolatot az ukrán partnerével - mondta Hónig Péter kérdésre válaszolva. A magyar importőr és ukrán szállítójának vitája a kettőjük ügye - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a megkeresést azért kezdeményezte a minisztérium, mert az ukrán fél nem tudta hitelt érdemlően dokumentálni a szállítás csökkentésének okát.

Oláh Lajos államtitkár a beszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a minisztérium számára válságkezelés a legfontosabb feladat, ami a pénzügyi stabilitás megőrzését és munkahelyteremtést jelent. Az államtitkár a válságkezelés részének tekinti az uniós projektek felgyorsítását, ami rövid távon új munkahelyeket hoz létre, hosszabb távon pedig lehetőség a befektetők ösztönzésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?