Cecília
4 °C
6 °C

Raskó: Nincs agrárválság

2009.04.30. 10:54
Nem fenyegeti összeomlás a hazai agrárpiacot, mivel a világméretű gazdasági válság nem éri el az ágazatot - állítja Raskó György, a Lajoskomáromi Győzelem (LGY) Kft. ügyvezető igazgatója. Az agrártermékek iránt nem csökken a kereslet, sőt a mezőgazdasági alapanyagokból a mostaninál kétszer több is eladható lenne. Bár a belföldi élelmiszerfogyasztás egy-két százalékkal visszaeshet az idén, ezt az agrárexport bővülése ellensúlyozhatja. A kivitelnek a forintgyengülés kedvez, amely egyúttal fékezi a konkurens importot is. Ráadásul a szomszédos országokból egyre több vásárló szerzi be élelmiszerszükségletét a magyar piacról és ez további keresletnövelő tényező lehet.

A 2,9 ezer hektár bérelt termőföldön, családi vállalkozásként gazdálkodó társaság tevékenységei - a tejtermelés kivételével - nyereségesek, sőt egyes üzletágak extraprofitot is hoznak - mondta Raskó György. Egyértelműen eredményes a gabonaágazat, ahol a 30-40 ezer forintos tonnánkénti értékesítési árakkal a Fejér megyei cég 12-13 ezer forint nyereséget ért el. Az LGY - olasz, izraeli és szlovák vevőknek - már az elmúlt hónapokban eladta tavaly betakarított, 12 ezer tonnás teljes búza- és kukoricakészletét, de ma is több ezer tonnás vételi ajánlatokat kap, amelyeket áru hiányában a környékbeli árutulajdonosoknak közvetít ki.

A repce újra sikernövény lehet

Az ügyvezető igazgató szerint "hatalmas pénz van" a cukorrépában is, amely az idén - 12 ezer forintnak megfelelő várható tonnánkénti felvásárlási ár és 70 tonnás termésátlag mellett - hektáronként 200 ezer forintos nyereséggel kecsegtet. A sorozatos cukorgyári bezárások miatt az utóbbi időszakban számos gazdálkodó hagyott fel a répatermeléssel, de az LGY megtartotta kapcsolatait az egyetlen megmaradt hazai feldolgozóval, az osztrák Agrana-konszern tulajdonában lévő kaposvári Magyar Cukor Zrt.-vel. A repce - sorolja Raskó György - újra "sikernövény" lehet, a napraforgó viszont - az elmúlt évek konjuktúrája után - veszíthet gazdaságosságából a felvásárlási árak csökkenése miatt. A ma valószínűsíthető, 60 ezer forint körüli tonnánkénti árszint mellett az őszi bevételek csak a napraforgó-termelés költségeit fedezhetik - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Ma szintén eredményesen működik a vállalat ezer anyakocás sertéstelepe, mivel élénkült a kereslet az élőállatok iránt. A cég a malacokat most 750 forintos kilónkénti áron értékesítheti, miközben önköltsége 400 forint körül mozog. Tavaly ugyanakkor a válallatnak a sertéseladások még veszteséget hoztak, mert a felvásárlási árak - a sertéspiacra jellemző, lassan törvényszerűnek tekinthető áringadozások miatt - renkívüli nyomottak voltak. Az idén viszont ez az üzletág az LGY-nek akár száz milliós nyereséget is hozhat.

Buknak a marhákon

Ma a lajoskomáromi társaság tevékenységei között a szarvasmarhatartás az egyetlen veszteségforrás, mert a tejfelvásárlási árak jelentősen csökkentek az elmúlt hónapokban. Az árzuhanás alapvető oka, hogy az uniós tagországokban és Magyarországon is tejtöbblet alakult ki. Az LGY a nyerstejet főként az olasz piacon értékesíti, de az ott elérhető literenkénti árak mára 23 eurocentre süllyedtek. Ez a forintgyengüléssel együtt is 68-70 forintos árbevételt eredményhet, miközben a cég önköltsége 77-78 forint között mozog. Így a vállalat tejtermelése - figyelembe véve az uniótól kapott, 8,60 forintos literenkénti kvótatámogatást is - legfeljebb nullszaldós lehet.

Raskó György szerint a tejágazatban hosszabb távon is feszültségek lehetnek, mert a hazai termelés nem versenyképes más EU-tagországok tejgazdaságaival. Ezért a lajoskomáromi cég azt tervezi, hogy egy szlovákiai magyar befektető bevonásával javítja ezer férőhelyes tehenészetének hatékonyságát. A változtatások részeként a tejtermelést a közeljövőben önálló kft.-be szervezik ki és a telepeken beruházásokat hajtanak végre. Ennek eredményeként a mai 600 egyedes tehénlétszám az eddigi kétszeresére növekszik majd.

A növénytermelés az igazán profitábilis

Az LGY az elmúlt évben összessen 2,1 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el, amely azonban csak 60 milliós adózás előtti nyereséggel párosult - közölte az ügyvezető igazgató. A cég jól példázza azoknak a hazai agrárvállalkozásoknak a helyzetét, amelyek növénytermeléssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Utóbbi szektor ugyanis - ahogy Lajoskomáromban tavaly a sertés- és a tejágazat - "elviszi" a növénytermelés hasznát, míg a "tisztán" földművelést végző társaságok jól prosperálnak. Így például az ügyvezető igazgató másik agrárérdekeltsége, a csak növénytermelésre szakosodott enyingi Mezőszöv Zrt. 150 milliós nyereséget realizált az elmúlt évben 0,9 milliárd forintos forgalom mellett.

Rakó György szerint Magyarországon nem elsősorban a piaci viszonyok, hanem a cégvezetők rossz döntései okoznak nehézséget az agrárvállalkozások számára. Hozzátette: a "józan paraszti ész" ma már kevés, az ösztönszerű vezetői reakciók hibás lépésekhez vezetnek. A menedzsmentek nagy részénél hiányzik a prrofizmus, így a vezetők nem tudnak tőzsdei ügyleteket kötni és kereskedelmi fellépésük is gyenge.

Lajoskomáromban magunk járunk utána az értékesítési lehetőségeknek és nem várunk arra, hogy termékeinket közvetítő kereskedők adják el - húzta alá az ügyvezető igazgató. A vállalat vezetése mára stabil - elsősorban olasz - vevői kört épített ki, így pontosan tudja, hogy vásárlóinak mely agrárcikkekre van szükségük milyen minőségben. Üzleteinket "hideg fejjel" kötjük, mert az érzelmi alapon hozottt döntések visszaüthetnek - fogalmazott Raskó György.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?