Áldozóostya és üres gyógyszerkapszula a kedvezményes áfakörben

2009.05.07. 10:29
Kukoricapelyhet, áldozóostyát, kakaós csigát, rozskenyeret, barackos joghurtot, másfél százalékos tejet, ementáli sajtot, sűrített tejszínt tudunk majd venni július 1-jétől úgy, hogy a bolti ár 15,26 százalékos áfát fog tartalmazni, azaz a nettó árra az alapvető élelmiszerek esetében az eddigi 20 helyett 18 százalékos áfa kerül. Ez elvileg az árak csökkenésével is járhatna, gyakorlatilag viszont valószínűbb, hogy a hasznot benyelik a kereskedők.

Ha a képviselők többsége jövő hétfőn is ugyanúgy megszavazza a kormány elképzelését, ahogyan tette azt ezen a hétfőn, akkor július 1-jétől egy sor alapvető élelmiszer fog az újonnan létrehozandó, 18 százalékos kedvezményes áfakulcs alá kerülni.

Mindenféle sajt

Az alapvető élelmiszerek két csoportjára fog vonatkozni a mérsékelt áfakulcs: a tejre és tejtermékekre, valamint a kenyérre és pékárukra. Így júliustól egyebek mellett a másfél vagy 2,8 százalékos tej, de még az aludtej is, valamint a tejszín, akár sűrítve, akár sűrítés nélkül, akár cukor vagy más édesítőanyaggal vagy anélkül készül, 18 százalékos áfakulcs alá kerül – derül ki a Vám- és Pénzügyőrség lapunk kérésére összeállított felsorolásából. Amikor akárhány százalékos tejfölt, kefírt, gyümölcsös vagy gyümölcs nélküli joghurtot veszünk a boltban, az ár 15,26 százaléka áfa lesz. (A fogyasztói ár 15,26 százalékos áfatartalma felel meg annak, hogy az adott termék a 18 százalékos áfakörben van, hiszen a nettó árra rakódik a 18 százalékos áfa, a bruttó árban így az áfatartalom 15,26 százalék.)

A vajat, vajkrémet, és margarint is 18 százalékos áfakörbe sorolják júliustól. Meg a túróra és a legkülönfélébb sajtokra is kedvezményes áfamérték rakódik.

Kukoricapehely, rizspapír, rozskenyér

A kenyér, készüljön a lisztből, kukoricából, rozsból vagy bármi egyéb gabonából, szintén a 18 százalékos körben lesz az év felétől. A zsemle, kifli, fontott kalács, kakaós csiga, no meg a keksz ára is 15,26 százaléknyi áfát fog tartalmazni. (A liszt viszont nem fog idetartozni, arra a megemelkedő, 25 százalékos normál áfakulcs fog vonatkozni.)

Az szinte természetesnek mondható, hogy ha a normál, „mezei" kenyér a 18 százalékos kulcs alá kerül, akkor oda sorolják a hivatalos nevén ropogós kenyeret, a pirított kenyeret, vagy a kétszersültet. Az már nem teljesen magától értetődő, de a kedvezményes áfamérték fog a kukoricapehelyre, a puffasztott vagy extrudált termékekre vonatkozni. A csökkentett áfakulccsal érintett felsorolásban olyan nem mindennapi termékeket is találunk, mint az áldozóostya, az üres gyógyszerkapszula, vagy a rizspapír.

Olcsóbbak sem, de drágábbak sem lesznek

A távhő is 18 százalékos lesz

A távhőszolgáltatás is a 18 százalékos áfakörbe kerül, de csak augusztustól. Ez érdekes helyzetet eredményez a három nyári hónapban, kétszeresen is.

Az érintett termékek most a 20 százalékos normál áfakörbe tartoznak, a 18 százalékos kulcsba való sorolásuk azonban vélhetően arra nem lesz elegendő, hogy csökkenjen áruk. A múltbeli tapasztalatok alapján az valószínűsíthető, hogy a kereskedők ilyen minimális áfakulcs-változást lenyelnek.

A mérsékelt áfakulcs arra lesz jó, hogy ne dráguljanak ezek az alapvető élelmiszerek: a többi élelmiszer ugyanis a 25 százalékra emelkedő normál áfakörben lesz, azoknak az ára vélhetően 4 százalék körüli mértékben feljebb megy. (Az áfakulcs 20-ról 25 százalékra való növekedése 4,2 százalékos drágulást indokolna, hiszen ha a nettó ár x forint, akkor most a bruttó ár 1,2*x forint, júliustól pedig 1,25*x forint, így a júliusi ár aránya a mostanihoz 1,25/1,2=1,042. Mindez persze akkor igaz, ha az élelmiszerboltok teljesen áthárítják az áfaemelést a fogyasztókra, ám a visszaeső kereslet miatt elképzelhető, hogy az áfaemelés egy részét kénytelenek lesznek lenyelni a kereskedők.)