Nem sztrájkol a magyar

2009.05.07. 10:09 Módosítva: 2009.05.07. 11:52
Bár a Gaskó István vezette Liga általános, országos sztrájkot hirdetett péntekre, egyelőre kevesebb mint egy tucat szakszervezet csatlakozott ahhoz. Nagyobb sztrájk csak a vasúton lehet, emellett egyes iskolákban és egészségügyi intézményekben, egy Volán-társaságnál és néhány cégnél várható kisebb létszámú és rövidebb munkabeszüntetés. A hatból négy szakszervezeti konföderáció nem támogatja a sztrájkot. Több üzemben azért nem tudnak sztrájkolni, mert négynapos üzemben működnek, így pénteken egyébként sincs munka.

Egyelőre csak az biztos, hogy 0 órakor a vasúton kezdődik, és délután hatkor ott is ér véget az általános, országos sztrájk, amit a Bajnai-csomag elleni tiltakozásul hirdetett meg a Gaskó István vezette Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) május 8-ra, péntekre.

Akik nem dolgoznak pénteken

A Ligához tartozó, összesen körülbelül százezer tagot tömörítő mintegy nyolcvan szervezet közül eddig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Balaton Volán Alkalmazotti Szakszervezet, a Rába Munkavállalók Szakszervezete, az Electroluxnál működő Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete, továbbá a Tesco-dolgozók között szerveződő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete jelezte a csatlakozását a sztrájkhoz.

Az országos szakszervezeti konföderációk közül az MSZOSZ, az ÉSZT, a SZEF és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is elutasította a sztrájkfelhívást, nagyjából azzal az érveléssel, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem sztrájkra, hanem tárgyalásokra van szükség. Bár ez nem zárná ki, hogy egyes tagszervezeteik önálló döntés alapján csatlakozzanak a sztrájkhoz, ilyenről a két legnagyobb konföderáció, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma illetve a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének vezetése sem tud. Nagyságrendileg mindkét óriás két-kétezer körüli fizető tagsággal bír, ami a duplája a Liga taglétszámának. Csakhogy a Liga mintegy nyolcvan tagszervezete közül is csak kilenc csatlakozott egyelőre a tiltakozáshoz – közülük is egy csak támogatja a sztrájkot, munkabeszüntetést nem hirdetett meg.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége felhívta ugyan a tagszervezeteit, hogy csatlakozzanak a május 8-i országos sztrájkhoz, de hiába van elvileg tizenhárom gazdasági ágazatban – köztük bányászatban, textiliparban, vegyiparban, közúti közlekedésben és fuvarozásban, egészségügyben, építőiparban – a Munkástanácsokhoz tartozó szervezet, eddig mindössze kettő jelezte, hogy támogatja a május 8-i sztrájkot.

Közülük a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezet csak támogatja a sztrájkot, és szolidaritását fejezi ki a munkabeszüntetéssel tiltakozók iránt, de nem függeszti fel a munkát. Szintén csak szolidaritási kék szalagot tűznek ki, de nem sztrájkol az egyébként Liga-tag Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Csak a vasútra kell figyelni

Bár elvileg még ma, csütörtökön is bejelenthetik a sztrájkhoz való csatlakozásukat újabb szakszervezetek, ennek már csak azért is kevés az esélye, mert ebben az esetben jogilag ők már csak figyelmeztető sztrájkot kezdhetnek (igaz, az eddig csatlakozottak többsége is csak kétórás időtartalomra hirdetette meg előre az általános sztrájkot). Ebből az következik, hogy azontúl, hogy a Gaskó István vezette VDSZSZ (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) sztrájkja a már szokásos módon egy napra felboríthatja a vasúti közlekedést, az országban szinte semmit sem lehet majd észrevenni a tiltakozó akcióból.

A sztrájkhoz csatlakozottak névsorából látszik, hogy a vasutassztrájk ezúttal nemcsak a MÁV-os, hanem a GYSEV-vonalakra is kiterjed. A GYSEV-nél 10 és 12 óra között lesz sztrájk, de az osztrák–magyar vasúttársaság tájékoztatása szerint az egész napos MÁV-sztrájk hatásai érezhetők lesznek a nyugat-magyarországi vonalakon is.

Így a Sopron–Győr-vasútvonalon a járatok várhatóan a Győr-GYSEV állomásra érkeznek, és onnan indulnak majd, az IC-k előreláthatólag nem közlekednek. A GYSEV azt is közölte, hogy a Sopron–Szombathely- és a Szentgotthárd–Szombathely-vonalszakaszokon az utolsó GYSEV-állomásokról – Acsád, valamint Ják–Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos vasúti közlekedés megint kaotikusnak ígérkezik, mivel a VDSZSZ-nek és a MÁV-nak eddig nem sikerült megállapodniuk az elégséges szolgáltatásokról. A szakszervezet 372 vonatot közlekedtetne, a vasúttársaság 466-ot. Az eddigi sztrájkok tapasztalatai alapján az valószínűsíthető, hogy elsősorban az ország keleti megyéiben és a budapesti fejpályaudvarokon lehet érezhető a vasúti munkabeszüntetés.

Ez azzal együtt is várható, hogy a két másik reprezentatív vasúti szakszervezet, a Vasutasok, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete most sem sztrájkol. A VDSZSZ tagsága a vasutasok körében elsősorban a jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, pénztárosok, a MÁV Starthoz tartozó állomány körében nagy, de vasút működési rendje miatt egyes állomásokat vagy vonatokat akár egyetlen dolgozó sztrájkja is blokkolhat. A VDSZSZ legutóbbi, decemberi sztrájkjában a MÁV adatai szerint körülbelül 350 ember vett részt a MÁV Start aznapra munkára vezérelt 1270 fős állományából.

Csak egy igazi buszos sztrájk lesz

A legnehezebb közlekedési helyzetben a Békés megyeiek lehetnek, eddig csak az ott működő Körös Volán dolgozóit tömörítő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott a sztrájkhoz. A tömegközlekedési cégnek a városi, valamint a települések közötti menetrend szerinti járataira is kiterjed a hajnal négytől délelőtt tízig tartó munkabeszüntetés.

A Békés megyei buszosok sztrájkja nagyjából száz járatot érint, hogy mely buszok közlekednek, és melyek nem, arról a Körös Volán információs irodáiban és a gépkocsivezetőknél érdeklődhetnek az utasok. Noha korábbi hírek szerint a Balaton Volán dolgozóinak ligás szakszervezete is csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, a veszprémi székhelyű társaságnál kérdésünkre azt mondták, semmit sem tudnak arról, hogy pénteken bárki munkabeszüntetésre készülne a cégüknél.

Más Volán-társaságoknál az eddigi ismeretek szerint nem lesz munkabeszüntetés, sőt több cégnél – így a Vasi, a Kisalföld és a Borsod Volánnál – kilátásba helyezték, hogy mentesítő járatokat indítanak, ha a vasúti közlekedés akadozás ezt indokolttá teszi. Borsodban és a Kisalföldnél, valamint egyes vasi viszonylatokon ismét elfogadják a MÁV-os bérleteket a buszokon, de a BKV-nál is, részletes információk a MÁV Start honlapján olvashatók.

Az egészségügyben nem áll meg az élet

Korlátozott lesz a sztrájk az egészségügyben is. A Liga felhívásához csatlakozó Magyar Orvosok Szövetsége ugyan a legnagyobb orvosszakszervezet, az országszerte több száz rendelőintézetben minimális a taglétszáma, tizenöt-húszban vannak jelen. Ugyanakkor Gyenes Géza elnök érdeklődésünkre egyelőre maga sem tudta megmondani, hogy a kórházak általuk lefedett 80-82 százalékából hányban is tartanak majd munkabeszüntetést.

Felhívásukat 79 intézménynek küldték szét (köztük egyenként akár harminc-negyven klinikát, kórházat üzemeltető négy egyetemnek), de szerda estig csak három-négy visszajelzést kaptak. Mindenesetre, azokban a kórházakban is, ahol lesz sztrájk, csak két órára állnak le a munkával, ez annyit tesz, hogy ezalatt az idő alatt a hét végi ügyeletnek megfelelő rendben dolgoznak majd (tehát akár azonnali műtéteket is elvégeznek szükség esetén). A munkabeszüntetések időpontja már az eddig visszajelzett intézményekben sem egységes, lesz ahol 10-től 12-ig, máshol 13-tól 15 óráig tart a sztrájk.

Az oktatás sem áll le

Hasonló a helyzet az oktatásban is, Nem tudni, hogy milyen iskolákban és mikortól meddig lesz sztrájk pénteken, csak azt, hogy az aznapra tervezett írásbeli németérettségit megtartják. A sztrájkfelhíváshoz csatlakozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Kerpen Gábor megkeresésünkre azt közölte, hogy nem akarnak jósolni, hányan fognak sztrájkolni. Az viszont biztos, hogy a legtöbb olyan helyen, ahol lesz munkabeszüntetés, kétórás sztrájkot tartanak, kisebb arányban egyórás és egész napos sztrájk is várható. Kerpen szerint nemcsak olyan helyeken lesz sztrájk, ahol a PDSZ jelen van, hanem olyanokon is, ahol csak más szakszervezet tagjai vagy szervezeten kívüliek dolgoznak.

Ahol még nem dolgonak majd

A Magyar Posta pénzszállító cégénél, a volt Defend Kft.-nél működő, szintén munkástanácsos Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete pénteken 8.30 és 10.30 között fog sztrájkolni. Ezt Csánics Sándor, a szervezet vezetője azzal indokolta, hogy egyetértenek a munkavállalók terheinek csökkentését célzó követelésekkel, és tiltakoznak a kormány megszorításai ellen. Ugyanakkor a szükséges alapvető szolgáltatásokat ellátják, hiszen a sztrájk a kormány, és nem a munkáltató ellen folyik. A munkabeszüntetésben várhatóan kétszáz ÉŐDSZ-es dolgozó vesz majd részt.

A Rábánál munkabeszüntetés helyett szimpátiatüntetést tartanak, a cég ugyanis négynapos műszakban termel, így ott pénteken egyébként sincs munka. Ugyanez a helyzet a General Electricnél, a kisvárdai üzem dolgozói sztrájkolnának, de nem tudnak a négynapos munkahét miatt. Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy az áruházláncnál semmiféle fennakadást nem okoz a sztrájk. Úgy tudni, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének a taglétszáma a tíz főt sem éri el.  • Hírek
  • Személyi kölcsön