Elég rosszul becsül a PM

2009.05.07. 17:42 Módosítva: 2009.05.07. 17:49
A Pénzügyminisztérium április 21-én tette közzé prognózisát arról, miként is fog alakulni szerinte a költségvetés áprilisban. A hónap vége előtt kilenc nappal azt jósolta a szaktárca, hogy 97 milliárd forintos hiány keletkezik a büdzsében a múlt hónapban, ma azonban a gyorstájékoztatóból kiderült, hogy 38 milliárd forintra rúgott csupán a havi deficit.

A durván 60 milliárdos tévedés egy szaktárcától, kilenc nappal a hónap vége előtt nem elhanyagolható mértékű mellélövés. A tévedés döntő része a legnagyobb államháztartási alrendszert, a központi költségvetést érintette, hiszen ott a várt 34 milliárdos hiánnyal szemben 21 milliárd forintos többlet keletkezett a mögöttünk hagyott hónapban.

Az előrejelzés nem megy

A központi költségvetési alrendszerben 37 milliárd forinttal becsülte alul a szaktárca a havi bevételeket, és a ténylegesnél 18 milliárd forinttal nagyobb kiadást jelzett előre.

A mai adat további szempontokból is érdekességgel szolgál. Egyrészt, a minisztériumban az április 21-i sajtótájékoztatón elmondták, hogy mivel május 1-je péntek, ezért a közalkalmazottak, köztisztviselők májusi bérének utalását már április végén elindították, ez a 60 milliárdos tétel így az áprilisi egyenleget fogja rontani. Vagyis enélkül áprilisban nem hiány, hanem többlet, 22 milliárd forintos szufficit keletkezett volna a büdzsében. Havi szinten többletre leginkább decemberben szokott példa lenni, ám az elmúlt években már további két-három hónapot is láttunk, ahol a költségvetés bevételei meghaladták a kiadásait. Mindenesetre a havi szintű többlet korántsem mondható még szokványosnak. (Április az elmúlt sok-sok esztendőben csupán 2007-ben volt szufficites.)

Másrészt, a tb-alapok feltűnően nagy deficitet produkáltak áprilisban. Tavaly és tavalyelőtt ebben a hónapban 20 milliárdos volt csupán a bevétellel nem fedezett kiadás a tb-rendszerben, most 2009. áprilisban azonban 56 milliárdos hiány jött össze. Az okokat a két hét múlva sorra kerülő sajtótájékoztatón ismerhetjük meg.

A ma megjelent adatokkal együtt az év első négy hónapjában az egész évre tervezett deficit 82 százaléka már felhalmozódott, miközben tavaly ugyanekkor még csak 58 százaléknál álltunk. Ha hihetünk a PM-nek, június végére pedig az éves hiánytervet 21 százalékkal túl is lépi a deficit, de, nyugtattak a minisztériumban a két és fél héttel ezelőtti sajtótájékoztatón, ne aggódjunk, az év második felében lehozzák a hiány a Bajnai-csomag kiadásvágásaival és a terven belül fogunk maradni.