Kemény verseny lesz a Mercedesért

2009.05.07. 07:30
A magyar vállalkozók számára kiemelt jelentőségű lesz, hogy a Mercedes-beruházásnál a háttéripar tízezer új munkahelyéből mennyit tudnak beszállításaik révén megszerezni. Nagyobb lesz a versenyfutás most, mint amekkora a projekt helyszínének az elnyeréséért folyt - mondta Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca szakállamtitkára egy kecskeméti fórumon.

Az államtitkár szerint a beszállítás szempontjából szóba jöhető terület döntő többsége Magyarországra esik, de a cégeknek nagyon komoly minőségi igényeknek kell megfelelni. Technikailag meg tudnak felelni a magyar vállalkozások az elvárásoknak, "de az a kérdés, hogy a vállalkozói kultúránk meg fog-e felelni" - mondta.

A magyar gazdaság számára 2009 nehéz év lesz, mert a "gazdasági teljesítménynek" közel 80 százaléka a külpiacon talál gazdára. A külkereskedelmi forgalom 35 százalékos visszaesése Európában érzékeny veszteség, annak ellenére, hogy a magyar ennél szerényebb mértékben csökkent.

A szakállamtitkár beszélt arról az építőipari csomagról, amely az Európai Unió finanszírozása által új megrendeléseket jelent a magyar építőipari vállalkozóknak. Az 1800 milliárd forintnyi keretösszeg, több mint 600 beruházást jelent, nem pedig egy darab állami megrendelést - fűzte hozzá. A projektek mindegyikét nyílt eljárás keretében hirdetik meg.

A csomag fele megrendelés formájában még ebben az évben megérkezik a piacra, és 30 százaléka eljuthat a kifizetésig - ismertette a projektek megvalósításának lehetséges határidejét. Garamhegyi reményét fejezte ki, hogy a beruházások révén az építőiparban a munkahelyek döntő része megmarad.