Két hónap múlva lódul meg az infláció

2009.05.08. 07:13 Módosítva: 2009.05.08. 07:54

A márciusi 2,9 százalék után áprilisban alighanem még mindig az árstabilitásnak megjelölt 3 százalékon maradt az infláció - így összegezhető a Napi által megkérdezett nyolc elemző prognózisa. Egyelőre még a recesszió tartja féken az árakat, ám a júliusi áfaemelés okozta lendületre a bázishatás tehet rá még egy lapáttal, vagyis már csak két hónapot kell várni az infláció felpattanására.

Nem egyértelmű azonban, hogy a gáz árának csökkenése mennyiben segítheti elő a dezinflációs folyamatokat. Németh Dávid, az ING szenior elemzője szerint olyan mértékben lefaragják a kompenzációt is, hogy majd a KSH által figyelembe vett augusztusi kiszámlázásnál nem jelenik meg lényegi eltérés az árakban. Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint azonban még így is elérheti a 10 százalékot a gázdíjak csökkenése.

A forint árfolyamának az árakra gyakorolt hatását szintén nehéz előre megjósolni. Ahhoz képest, hogy az év első három hónapjában milyen magasságokban járt az euró forintjegyzése, a kereskedők csak minimálisan tudták áthárítani a fogyasztókra a többletköltségeiket. Ugyanakkor az importőrök játszhattak a kurzusra is - mondta Forián Szabó, aki szerint a készletek komoly puffert jelenthettek, és aki ügyes volt, ki tudta kerülni az elmúlt hónapok okozta potenciális árfolyamveszteségeket.

Az év végére vonatkozó inflációs várakozások mindenestre hónapról hónapra emelkednek. Míg januárban még 3,6 százalékkal számolt a konszenzus, addig ez már 6,4 százaléknál jár. Ezzel párhuzamosan viszont, ha minimálisan is, de a magasabb bázis miatt faragtak a 2010. végi prognózisokon az elemzők és most már csak 2,5 százalékkal számolnak. Már a monetáris tanács áprilisi ülését követő tájékoztatón Simor András jegybankelnök beszámolójából is kiderült: az MNB nem számít arra, hogy az áfaemelés beépülne a kereslethiányos gazdaság várakozásaiba.