Az alapoknál már érzik a fordulatot

2009.05.11. 16:40 Módosítva: 2009.05.11. 16:52
Csak fél százalékkal csökkent áprilisban a befektetési alapok összesített vagyona, ami az ingatlanalapok 90 napos kifizetéseit először tartalmazó hónapban azt mutatja, hogy a kedvező tőkepiaci körülmények mellett a befektetők visszatérő bizalma is jelentősen csökkentette az ingatlanalapokból kivont tőke hatását, elsősorban a likviditási és pénzpiaci szegmensben.

A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát a piaci teljesítmények csaknem 50 milliárd forinttal növelték áprilisban, ezzel szemben – döntően az ingatlanalapokból – összesen 62 milliárd forintot vontak ki a befektetők. A bizalom ugyanakkor ismét megerősödött a nyilvános értékpapír alapok – elsősorban a pénzpiaci alapok – iránt. Összességében a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon a hónap végén 2479 milliárd forintot tett ki.

Az értékpapíralapok esetében a tőkepiaci korrekció eredményeként már határozottan kedvező jelek is tapasztalhatók, bár a hónap összesített adatát még beárnyékolja az ingatlanalapokban tavaly ősszel leadott nagyarányú visszaváltások áprilisi teljesítése - emelte ki Temmel András, a Bamosz főtitkára. Két hónap után ismét pozitív tőkevonzás volt tapasztalható az alapok összvagyonának 58 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapoknál: ezen alapok vagyona áprilisban 2,6 százalékkal nőtt, összesen négymilliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és az alapok teljesítménye is több mint 32 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

Az intézményi befektetők bizalmát jelzi, hogy a 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt vagyon ismét 4,9 százalékkal nőtt, áprilisban 110 millió forint érkezett az alapokba, miközben az alapok teljesítménye is 11,9 milliárd forinttal növelte a vagyont. Csak a zártkörű pénzpiaci és kötvény alapok vagyona csökkent, míg leggyorsabban az egyéb zártkörű alap vagyona nőtt. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 258 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokból vontak ki tőkét

A nyilvános alapok közül áprilisban ismét a részvényalapok vagyona nőtt a legdinamikusabban (8,3%-kal), az alapok száma egy vegyes alap átalakítása miatt 59-re bővült, a hónap végén az alapok vagyona 250 milliárd forintot tett ki. A hónapban mintegy 2,1 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények viszont – a mind a hazai, mind a nemzetközi részvénypiacokon tovább tartó felívelés következtében – több mint 20 milliárd forinttal növelték a vagyont. A hónap során a részvényalapok 75 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 8,9 százalékkal nőtt, az alapokból egymilliárd forint tőkét vontak ki, az alapokon viszont 16,3 milliárd forint hozam keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 1,1 milliárd forint tőkekivonás, az átsorolt alap 1,1 milliárd forintos vagyona és 3,9 milliárd forint hozam hatására 6,6 százalékkal nőtt. Leggyorsabban az átsorolás hatására a hazai tiszta részvény alapok vagyona nőtt, ezeket a közép-kelet európai részvényalapok követték.

A pénzpiaci alapok száma márciusban egy garantált alap átsorolásával 45-re emelkedett, az alapok közel 15 milliárd forint új tőkét vonzottak a hónap során, míg a hozamok mindössze 720 millió forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 937 milliárd forintot tett ki. A viszonylag alacsony hozamhatás oka a hónapban sokat erősödő forint, aminek következtében az euróban vagy dollárban nominált pénzpiaci alapok vagyona forintban jelentősen visszaesett.

Az ingatlanalapok száma egy alapok alapja megszűnésével 23-ra csökkent, az alapok vagyona pedig 12,6 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 283 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11 százaléka. Az alapokból 41,3 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapok vagyonát viszont 340 millió forint hozam növelte. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona a hónapban 27,5 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 43 milliárd forintot tett ki.

A 90 forgalmazási napos visszaváltási időszakot alkalmazó nyíltvégű alapok április elejétől kezdték kifizetni a korábban leadott visszaváltási megbízásokat, így a hónapban tapasztalt több mint 40 milliárd forintos visszaváltás mintegy 85 százaléka még a tavalyi év végén leadott megbízások realizálódása. Ezen visszaváltások több mint fele az első négy napban, több mint 85 százaléka pedig az első 10 napban történt, és a visszaváltások üteme jelentősen lassult a hónap folyamán – míg az első napokban még jellemzően hárommilliárd forint feletti volt a napi visszaváltás, a hónap végén már nem érte le az egymilliárd forintot. Áprilistól két nagyobb alap zártvégűvé alakult, ezek esetében vagyoncsökkenés nem volt tapasztalható, mivel az átalakulás kapcsán visszaváltó befektetők helyébe a mögöttes bankok léptek be így az alapok szempontjából tőkekivonás sem történt.