Bajnai: Nem éri el a 7 százalékot a visszaesés

2009.05.11. 21:04
Idén akár a 6 százalékot is meghaladhatja a gazdaság visszaesése, de a 7 százalékot nem éri el - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A kormányfő szerint az idei év még nagyon nehéz lesz Magyarországnak, de 2010 már jobb év lehet.

Kiemelte: idén akár a 6 százalékot is meghaladhatja a gazdaság csökkenése, és jövőre sem fog növekedni a gazdaság, de már közelít a stagnáláshoz. További, fogyasztást visszafogó intézkedéseket már nem tervez a kormány; ha szükséges, a költségvetési tartalékból fedezik a vártnál nagyobb gazdasági visszaesést.

Az állam költségein faragnak

Bajnai Gordon szerint nem lehet korlátlanul, értelmetlenül kiadást csökkenteni, nem lehet újabb lépésekkel még jobban visszafogni a fogyasztást. További kiadásokat az állam működési költségein, a bürokrácia csökkentésén, illetve a MÁV működési költségein lehet megtakarítani, amely most az adófizetőknek egy évben 200 milliárd forintba kerül.

A miniszterelnök szerint ezekről az új intézkedésekről várhatóan az év második felében születhetnek döntések.

A 2010-es adócsomag részét képező ingatlanadóról azt mondta: a vagyonosabbak többet adóznak majd, a valóban rászorulók pedig kérhetnek méltányosságot. Hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasoknak is külön elbánást biztosítanak, az ingatlanadó rendszerében szerepelni fog a méltányosság.

"Lehet kisebbe menni"

Véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ez tudom, hogy keményen hangzik" - fogalmazott.

Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy a kormány a jövő évre vonatkozóan olyan szja-rendszerre tesz javaslatot, amely nagyságrenddel többet hagy a munkavállalók zsebében, mint amennyibe az ingatlandó kerül egy átlagos családnak - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Nagyon-nagyon jól fognak ebből kijönni" - mondta.

Bajnai Gordon szerint Magyarország jövője azon múlik, hogy a munka becsületét helyre tudják-e állítani. A vagyonosabbakat meg kell terhelni a vagyonuk alapján, mert ez így igazságos - mondta.