Magyarország valódi válsága csak most kezdődik el

2009.05.12. 11:14
Vége az azonnali krízishelyzetnek Magyarországon - írja Gideon Rachman a Financial Timesban, miután Budapestről hazatérve kedvező hírekről tud beszámolni. Meglátása szerint a jelenlegi félelmek egyre inkább a példátlan gazdasági visszaeséshez és annak összes lehetséges társadalmi-politikai következményéhez kapcsolódnak. A szerző ugyanakkor figyelmeztet: lehet, hogy az ország igazi válsága csak most kezdődik el.

A tízmilliós népességgel rendelkező Magyarország jelenleg olyan mély gazdasági és szociális válsággal néz szembe, amelynek sorsát Washingtonban és Brüsszelben is kiemelt érdeklődéssel követik - írja a Financial Times keddi cikkében Gideon Rachman, a napilap külpolitikai kapcsolatok rovatvezetője.

A G20-ak áprilisi londoni csúcsán a függöny mögött Magyarországról sugdolóztak, miután sokan a globális pénzügyi válság következő fejezetétől tartottak. Sokan úgy gondolták akkor, hogy az IMF októberi hitelcsomagja Magyarország számára nem lesz elegendő. Az FT cikke emlékeztet arra, hogy a nyugati bankok igen nagy súllyal érdekeltek a kelet-európai régió bankrendszerében, ami szintén nem kedvezett a pánikhangulatnak.

Budapestről hazatérve jó hírekkel tudok szolgálni - húzza alá Gideon Rachman, aki szerint az azonnali válságnak vége van Magyarországon, a bankokkal kapcsolatos pánik is teljesen elült az országban. A londoni üzleti napilap emlékeztet arra, hogy a kormány 6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei évre, amire a második világháború óta nem volt példa. A munkanélküliség és az infláció is emelkedik, mivel leértékelődött a forint.

Magyarországnak nincs mozgástere a költségvetés tekintetében, nincs lehetősége kormányzati gazdaságélénkítésre. Senki sem gondolja azt, hogy a piac tolerálna egy magas költségvetési hiányt, ehelyett a kormányzat csökkenti a kiadásokat és emeli az adókat. Mindez csak a megszorítások kezdete - írja az FT rovatvezetője, aki szerint a politikai reakció már jelenleg is megfigyelhető.

A szélsőjobboldali Jobbik párt várhatóan helyet kap az Európai Parlamentben a következő hónapban esedékes EP-választások eredményeképpen - olvasható a Financial Times hasábjain. Az FT-nek nyilatkozó "vezető politikus" úgy fogalmazott: a társadalom minden szintjén romaellenes hangokat lehet hallani. Az írás megjegyzi, hogy szinte biztosra vehető a Fidesz győzelme a következő parlamenti választásokon.

A legnagyobb ellenzéki párt illetékesei attól tartanak, hogy lefelé irányuló gazdasági spirált örökölnek, miután a gazdasági visszaesés csökkenti az állami bevételeket, ami további nyomást helyez a költségvetés kiadási oldalára. Magyarország továbbra is rendelkezik azzal a politikai, gazdasági és társadalmi tőkével, amely ahhoz szükséges, hogy átvészelje a nehéz időket - véli Gideon Rachman, aki szerint Magyarország továbbra is egy közepesen gazdag állam az EU-ban.

A szerző hozzáteszi, hogy egy kívülálló számára az ország politikája kényelmetlenül megosztott. Meglátása szerint az ország igazi válsága csak most kezdődhetett el.