Fix részlettel könnyítenek a lízingcégek

2009.05.13. 15:54
Az elmúlt hetekben szinte az összes lízingcégnél megjelent a néhány éve már létező, de eddig korántsem általános, a fix havi díj mellett változó futamidőre épülő konstrukció.

A válság kirobbanása óta nagyon megemelkedett a devizahitelesek törlesztőrészlete. Ez köszönhető részben a forint jelentős gyengülésének (egészen 320 forintig ugrott az euróárfolyam), illetve annak, hogy a bankközi piacokon a magyar pénzintézeteknek felszámított felárak jelentősen emelkedtek.

Az egyre nyomasztóbb terheket sokan csak nagyon nehezen tudják vállalni, és ezt a bankok is tudják. Lakáshiteleknél a Gyurcsány-kormány készített elő egy javaslatot, melynél a bajba került devizahiteleseknek segítenek a részletek fizetésének ideiglenes felfüggesztésével, futamidőhosszabbítással, átütemezéssel.

De nem csak a lakáshitelesek kerültek nehéz helyzetbe, az autóhitelesek részlete is másfélszeresére ugrott nem egy esetben. A lízingcégek most egy új módszerrel próbálkoznak.

Az elmúlt hetekben többen kaptak levelet lízingcégüktől, melynél a devizahiteleknél szokatlan módon fix törlesztőrészletet kínálnak. Ez úgy lehetséges, hogy a futamidő hossza változik a forint árfolyamának függvényében. Ha tehát a forint erősödik, akkor rövidebb ideig kell fizetni, hiszen rövidebb idő alatt fizetjük ki a tartozást. Ha gyengül a forint, akkor pedig hosszabb lesz a futamidő néhány hónappal.

Ez nem teljesen új konstrukció, már egy-két éve létező lehetőség ez, a havi törlesztőrészletek ingadozása ellen találták ki. Lévai Gábor a Lízingszövetség főtitkára az Indexnek elmondta, az elmúlt hónapokban a legtöbb lízingcég átvette ezt a konstrukciót. Új és meglévő ügyfeleknek is kínálják, mert ez lehet a megoldás azoknak, akik a megnövekedett törlesztőrészleteket nem tudják kifizetni, és így visszatérhetnek a korábbi havi törlesztés összegéhez, cserébe a hosszabb futamidőért.

Lévai Gábor nem tudott pontos adatokat arról, hányan tértek át az elmúlt hónapokban, de annyit el tudott mondani, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek szinte mind ezt a megoldást választják.

Persze a lízingcégnek is megéri a fix részlet és a futamidő hosszabbodása. Egyrészről nem dől be a hitel, az ügyfél könnyebben tudja fizetni a havi részleteket. Másrészt hosszabb futamidőnél több kamatot is be tud szedni a cég.