Hétezer lakáshitel dőlhet be 2009-ben

2009.05.13. 19:40
Akár háromszor több lakáshitel dőlhet be 2009-ben, mint az előző évben, állítja a Bankszövetség. A végrehajtások száma így akár a 7 ezret is elérheti.

A Bankszövetség számításai szerint a gazdasági válság miatt akár hétezer lakáshitel is bedőlhet az idén. Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára azt mondta, hogy a végrehajtások száma durva becsléseik szerint két-háromszorosa lesz a 2008-asnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy akár hétezer család is az utcára kerülhet, ha a bank visszaveszi a lakásukat. A kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a bankok ezért kezdték el kidolgozni az úgynevezett tulajdonos-bérlő-tulajdonos programot.

Ennek az a lényege, hogy a fizetésképtelen adósok lakásukban maradhatnak, és a továbbiakban a banktól bérlik a lakást. Ha pedig később a volt tulajdonosnak lesz pénze, akkor akár vissza is vásárolhatja az ingatlant.

Az RTL Híradó információi szerint a kormány azt tervezi, hogy nem csak a bankoktól lehet majd visszabérelni a lakást, hanem az államtól is. Erre a programra a kabinet egy-két milliárd forintot költene.