Nem tárgyalnak a pókertermek legalizálásáról

2009.05.13. 07:43

A költségvetési bizottság nem vette tárgysorozatba a pókeradóról, pontosabban a pókertermek legalizálásáról szóló törvényjavaslatot - így e szerencsejátékot legálisan pénzért továbbra is csak kaszinókban játszhatják a játékosok. A MSZP-s Keller László javaslata arra irányult volna, hogy a piaci igényekre figyelemmel ne csak a kaszinókban, hanem a külön erre szakosodott játéktermekben is legyen szabad pókerversenyeket, illetve pókerjátékot szervezni.

Jelenleg is működik számos pókerklub az országban - ahol elvileg sportként űzik ezt a játékot -, ám ha pénzben megy a parti, az már tiltott szerencsejátéknak minősül. A bizottságban szavazategyenlőség közeli helyzet alakult ki, ugyanis az ellenzék nem támogatta a javaslatot, mert szerintük az legalizálná a pénzmosodaként működő pókerklubokat, míg a javaslattevő Keller László épp azt hangsúlyozta, hogy e játéktermek engedélykötelessé tétele pont ezt a lehetőséget szüntetné meg.

Ugyanakkor Keller szerint ma sokan keresnek adózatlanul havi 300-400 ezer forintot tiltott szerencsejátékkal - így a javaslat elutasítása miatt továbbra is fennmarad a fél- avagy illegális működés. Az APEH kebelében működő Szerencsejáték Felügyelet szerint a póker jelenleg csak kaszinókban játszható legálisan. Az adóhatóság által ismert "pókerklubok" ellenőrzése folyamatosan zajlik, az ellenőrzések lefolytatásában az illetékes társhatóságok - különösen a rendőrség - is közreműködnek, s ha törvénysértésre bukkannak, büntetőfeljelentést tesznek.