Mégsem kell Demjánnak a lottóhitel

2009.05.14. 08:04
Nem veszi igénybe a Magyar Fejlesztési Bank hitelét Demján Sándor. A magyar üzletember - aki a Napi idei 100-as listáján is megőrizte első helyét - az MFB-forrásból oroszországi lottócége terjeszkedését finanszírozta volna.

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, az Orglot fejlesztésére Demján magyarországi székhelyű, Orglot Zrt. néven futó cége ötéves futamidőre, 15 százalékos önerő biztosítása mellett 85 millió eurós, azaz mintegy 25,4 milliárd forintos hitelt vett volna fel az MFB-től.

Az üzlet meghiúsulását megerősítette Kézdy György is, a Demján oroszországi tevékenységét irányító üzletember. Kérdésünkre elmondta, hogy más forrásból akarják biztosítani az orosz lottójátékkal (Goszlotto) foglalkozó vállalkozás fejlesztését. A Demján 51 százalékos tulajdonában lévő cég a terjeszkedéshez szükséges berendezések beszerzésére akarta költeni a 25 milliárdot.

Kézdy a Napinak elmondta, hogy a terv nem változott: a most működő 16 ezer fogadóiroda számát 60 ezerre akarják bővíteni, ez év végéig tízezer terminál üzembe helyezésével számolnak. (Ezeket egy korábbi hír szerint Magyarországon gyártanák.) A hálózatfejlesztésen kívül még az idén két-három új játék bevezetését is tervezik - tette hozzá Kézdy.

A Goszlotto az első országos szerencsejáték az orosz piacon, amelyet az Orglot cég indított be még tavaly október végén. Demján Sándor - aki eddig 200 millió eurót fektetett be a cégbe - a Gazprom üzletrészének kivásárlásával jutott többségi részvénycsomaghoz. Tavaly a társaság tőkéjét újabb ötmilliárd forinttal növelték - ezt Demján Cipruson bejegyzett Polus Investment Ltd. nevű cége hajtotta végre.  • Tippek
  • Árfolyam